از روحانی تا مخبر؛ شاخصترین غایبان در انتخابات ریاستجمهوری ایران
در انتخابات ریاستجمهوری ایران سال ۱۴۰۳ عدم حضور برخی چهرههای برجسته سیاسی توجه بسیاری را جلب کرده است.
روز سهشنبه (۱۵ خرداد) با پایان زمان ثبتنام داوطلبهای انتخابات ریاست جمهوری ايران، مرحله بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان شروع شده است.
اولین مرحله از انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری دوره چهاردهم که در پی درگذشت ابراهیم رئیسی در سانحه بالگرد در ۳۰ اردیبهشت برگزار میشود، از ۱۰ الی ۱۴ خرداد با ثبتنام از داوطلبان به پایان رسید.
در اين پنج روز ٨٠ نفر موفق بە ارائه «مدارک اولیه» و ثبت نام شدند.
تعجب آور بود که برخی از چهرههای همیشه حاضر در انتخابات تمایلی به نامزدی نداشتند که مهمترین آنها قرار ذیلاند:
حسن روحانی
حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین ایران، از برجستهترین افرادی است که در این دوره از انتخابات ثبتنام نکرده است. عدم حضور او در انتخابات به تحلیلها و گمانهزنیهای مختلفی منجر شده است.
برخی ناظران معتقدند که دلایل سیاسی و تمایل به کنارهگیری از صحنه انتخابات در پس این تصمیم نهفته است.
شایان ذکر است که روحانی هم در مراسم سالمرگ خمینی و هم در چند جلسه عمومی اخیر غیبت داشته است.
محمد مخبر
محمد مخبر، رئیس دفتر رئیسجمهور و جانشین رئیسی پس از حادثه، یکی از چهرههای مطرحی بود که انتظار میرفت در انتخابات ثبتنام کند. اما او تصمیم به عدم شرکت در انتخابات گرفته است، که باعث تعجب و تحلیلهای مختلفی در بین ناظران سیاسی شده است.
آنگونه که دنیای اقتصاد روایت میکند، حال پرسش مهم این است که با وجود این اجماع بزرگ چه شد که مخبر ترجیح داد عطای آمدن را به لقایش ببخشد. شنیدهها حاکی از این است که نیامدن سرپرست ریاست جمهوری ماحصل یک توافق مهم در پشت پرده میان برخی جریانات اصولگرا است.
محسن رضایی
محسن رضایی، دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، نیز از دیگر چهرههای برجستهای است که از ثبتنام در انتخابات امتناع کرده است.
به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد، در جلسهای کمسابقه که میان محمد مخبر، محسن رضایی و محمد باقر قالیباف برگزار شد، این سه چهره ارشد جریان اصولگرا در مورد نامزدی محمدباقر قالیباف به اجماع رسیدند.
این اجماع نظر باعث پایان یافتن تردیدهای قالیباف برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری شد و مخبر نیز که سابقا با برخی جریان های سیاسی در درون پاستور اختلافاتی یافته بود، از شرکت در انتخابات به عنوان نامزد تیم سیاسی پاستور اعلام انصراف کرد.
محمدعلی جعفری
محمدعلی جعفری، فرمانده پیشین سپاه پاسداران، نیز از شرکت در انتخابات خودداری کرده است. او با توجه به تأثیر حضورش بر کاندیداتوری سعید جلیلی، تصمیم به حمایت از جلیلی و عدم شرکت در انتخابات گرفته است.
پس از پایان مرحله ثبتنام داوطلبان، مرحله بررسی صلاحیتها توسط شورای نگهبان روز گذشته شروع شده است. این شورا از روز ۱۵ خرداد تا ۲۱ خرداد بهمدت هفتروز صلاحیتهای ثبتنامکنندگان را مورد بررسی قرار میدهد.
از میان ۸۰ نفری که در انتخابات ریاستجمهوری ایران ثبت نام کردهاند تنها عده معدودی هستند که انتظار میرود در صورت تایید صلاحیت از سوی شورای نگهبان، برای رسیدن به قدرت با هم رقابت کنند.
طبق قانون انتخابات ریاست جمهوری، کاندیداها باید دارای ویژگیهایی مانند «رجل مذهبی و سیاسی، ایرانیالاصل، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران» باشند. همچنین حداقل سن آنان ۴۰ سال و حداکثر سن ۷۵ سال است.
معاونان رؤسای قوای سهگانه، اعضای شورای عالی امنیت ملی، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیر مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، رؤسای سازمانها، مؤسسات و نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهرهای بالای ۲ میلیون نفر جمعیت و اشخاص، مقامات و مدیران همطراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان رجال مذهبی و سیاسی هستند.
قرار است روز ۲۲ خرداد اسامی کاندیداهای تأیید صلاحیت شده به وزارت کشور اعلام شود.