بررسی مسائل مهاجران افغان در ایران؛ محور سفر قریبالوقوع هیئتی از طالبان به تهران
یک مقام ارشد طالبان از سفر هیئتی از دولت موقت طالبان در آینده نزدیک برای گفتوگو با مقامات ایران درباره وضعیت مهاجران افغان به تهران خبر داد.
انعامالله سمنگانی، معاون سخنگوی طالبان امروز سهشنبه در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که هیئتی از وزارت خارجه طالبان برای بررسی و رایزنی درباره مسائل مهاجران افغان مقیم و زندانی در ایران "در آینده نزدیک" به تهران سفر میکند.
معاون سخنگوی دولت موقت طالبان با اشاره به گفتوگوی تلفنی وزیر امور خارجه ایران و سرپرست وزارت امور خارجه طالبان در توئیتر خود نوشت: در این تماس تلفنی، مشکلات عمومی مسافران و مهاجران افغانستانی در ایران، روابط دوجانبه، نمایندگیهای دیپلماتیک و امنیت دیپلماتها، تجارت، اقتصاد و سایر موضوعات مورد بحث قرار گرفت.
وی افزود: «هیات افغانستان در آینده نزدیک به ایران سفر خواهند کرد تا در مورد افغانهای مقیم این کشور گفتوگو کنند».
حمله ایرانیها به کامیونهای افغان در جریان اعتراض به بیآبی
به نوشته این مقام طالبان دو طرف گفتهاند که به گروههای "مغرض" اجازه نمیدهند تا از راه پروپاگندا میان مردم افغانستان و ایران نفرت، بدبینی و فاصله ایجاد کنند.
گفته میشود، متقی سرپرست وزارت امور خارجه طالبان دوشنبه شب در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ایران از برقراری امنیت در مراکز دیپلماتیک ایران و دیپلماتهای ایران در افغانستان اطمینان داد.
این سفر در حالی که صورت میگیرد که مقامات ایرانی اخیرا کارزاری را برای دستگیری پناهجویان افغانی که برای فرار از گروه طالبان وارد این کشور شدهاند، راهاندازی کردهاند.
به گزارش آژانس پناهندگان نروژ، ایران میزبان حدود ۳.۶ میلیون مهاجر افغان است که از آن میان ۸۰۰ هزار نفر سند اقامت دارند و مهاجر قانونی محسوب میشوند، ۵۴۰ هزار نفر دیگر گذرنامه افغانستان و ویزای ایران را دارند، و بقیه که حدود ۲.۵ میلیون نفرند، فاقد مدرک اقامت رسمی هستند و غیرقانونی در ایران سکونت دارند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل نیز شمار افغانهای فاقد مدرک اقامت رسمی را مشتمل بر ۶۲ درصد از مجموع جمعیت مهاجران افغان در ایران اعلام کرده است.
ایران | تبعیض علیه پاکبانهای افغان صدای شورای شهر را هم درآورد
در نوامبر ۲۰۲۱ آژانس پناهندگان نروژ گزارش داد که روزانه چهار تا پنج هزار افغان، غیرقانونی و با گذر از راههای دشوار مرزی، وارد ایران میشوند.
در روزهای پایانی سال ۲۰۲۱ میلادی و در جریان سفر سه روزه فیلیپو گرندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان به ایران، مسئولان رژیم ایران برآورد کردند در سال ۲۰۲۱ حدود نیم میلیون شهروند افغانستان وارد ایران شدهاند.
بر اساس گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، حدود پنج میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از مهاجران افغانستانی در کشورهای همسایه افغانستان در وضعیت دریافت کمک از کمیساریا هستند که ۲/۲ میلیون نفرشان در ایران ساکنند.