گزارش تحلیلی | هدف بشار اسد از سفر به ایران چه بود؟
بشار اسد رئیس جمهور سوریه روز یکشنبه در سفری که از پیش اعلام نشده بود وارد تهران شد و با علی خامنهای رهبر ایران و ابراهیم رئیسی رئیس جمهور این کشور دیدار کرد.
این دومین سفر اسد به تهران از زمان آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ بود و با هماهنگی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، اسماعیل قاآنی انجام شد. قاآنی در این سفر اسد را همراهی کرد، با او به تهران رفت و با وی به دمشق بازگشت.
به گفته منابع ایرانی، ماهیت اصلی این سفر اقتصادی بوده و طی آن خط اعتباری ایران در سوریه دوباره فعال شد.
منابع ایرانی می گویند: از مهمترین موضوعاتی که در این سفر مورد بحث قرار گرفت، تامین مجدد مشتقات نفتی ایران در سوریه بود که تهران نسبت به آن پالس مثبت نشان داد.
این منابع افزودند: در این سه ساعت، اسد علاوه بر دو جلسهای که عکسهای آن منتشر شد، با علی خامنهای با حضور ابراهیم رئیسی و قاآنی و همچنین در جلسهای غیرعلنی با رئیسی حضور یافت.
ایران با اعزام نیروهای نظامی و شبه نظامیان مسلح نقش مخربی در سوریه ایفا کرد، اما نفوذ ایران در سوریه فقط جنبه نظامی ندارد، ایران در سال های اخیر جمعیت سنی این کشور جنگزده را به تغییر مذهب به شیعه تشویق کرده است.
محمود صادقی نماینده سابق مجلس در توییتی نوشت: آیا وقت آن نرسیده گزارشی از هزینههای هنگفت مادی و انسانی که با وجود کمبودهای داخلی صرف حفظ رژیم بشار اسد کردید به ملت بدهید؟
خبرگزاری سوریه نوشت سفر اسد به تهران با تمرکز بر توسعه روابط سیاسی و اقتصادی، بر این واقعیت تأکید دارد که ایران و سوریه جداییناپذیرند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری هفتگی خود روز دوشنبه گفت: "سفر بشار اسد به ایران، بنیان جدیدی را برای ارتقای روابط راهبردی درابعاد مدنی، اقتصادی و مردمی ایجاد خواهد کرد".
رقابت پنهان
حسین قاضی زاده، از چهرههای اپوزیسیون ایرانی، به نوبه خود معتقد است که سفر اسد در چارچوب رقابت پنهان بین مسکو و تهران انجام می شود، جایی که تهران از دخالت روسیه در جنگ اوکراین برای تقویت نفوذ خود در سوریه استفاده می کند.
قاضی زاده در توئیتی نوشت: موضوع پر کردن خلاء روسیه در سوریه است و اسد با دست خالی از تهران برنخواهد گشت.
انتقاد از خامنهای
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در اظهاراتی گفت: ما هنوز نتوانستهایم بابت هزینههایی که در سوریه کردیم، برداشت داشته باشیم. این در حالی است که روسیه همین حالا این کار را میکند، اما ما هنوز هم در حال هزینهکردن در سوریه هستیم.