نگاهی به حملات سایبری که ایران را در ۱۲ ماه گذشته هدف قرار داد
ایران چند سالی است که به عنوان یکی از مهاجمان سایبری در جهان شناخته میشود، با این حال این کشور بهویژه در ۱۲ ماه اخیر بارها هدف حملات سایبری قرار گرفته و به دلیل ناتوانی در شناسایی و دفع آنها، متحمل ضرر و زیان هنگفتی شده است.
- حمله سایبری اسرائیل به شبکه برق تاسیسات غنیسازی نطنز
روز یکشنبه ۲۲ فروردین و تنها یک روز پس از اعلام راهاندازی دوباره «مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته» نطنز، سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد «حادثهای» در بخشی از شبکه توزیع برق مجتمع غنیسازی نطنز رخ داده است.
در همین حال، رسانههای اسرائیل اعلام کردند این حادثه در نتیجه «حمله سایبری اسرائیل به ایران» به وجود آمده است.
شبکه دولتی «کان» اسرائیل در این راستا نوشت: «اختلال در شبکه توزیع برق تاسیسات هستهای نطنز در ایران در نتیجه حمله سایبری اسرائیل به وجود آمده است.»
- حمله سایبری به سیستمهای کامپیوتری شرکت راهآهن ایران
روز جمعه ۱۸ تیرماه، برخی از رسانههای داخلی ایران گزارشهایی درباره «حمله سایبری» به سامانههای شرکت راهآهن و وقوع هرجومرج در ایستگاههای قطار کشور منتشر کردند.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، نیز از اختلال سراسری در سیستمهای کامپیوتری شرکت راهآهن خبر داد و گفت احتمالا دلیل آن حمله سایبری بوده است.
تصویری که این خبرگزاری از تابلوی راهآهن منتشر کرد نشان میداد این «حمله سایبری» باعث لغو همه سفرها شده است.
- حمله سایبری به سایت وزارت راه و شهرسازی ایران
روز شنبه ۱۹ تیرماه، رسانههای ایران از بروز «اختلال سایبری» در سیستمهای کامپیوتری کارکنان وزارت راه و شهرسازی خبر دادند.
گزارش این رسانهها حاکی از آن بود که در پی اين اختلال، پورتال وزارتخانه و سایتهای زیرمجموعه این پرتال نیز از دسترس خارج شده است.
- حمله سایبری به دوربینهای نظارتی زندان اوین در ایران
روز یکشنبه ۳۱ مرداد ماه، یک گروه هکری با نام «عدالت علی» تصاویری را از داخل زندان اوین منتشر کرد.
این گروه که دوربینهای امنیتی این زندان را هک کرده بود، تصاویری از اتاق کنترل اوین نیز منتشر کرد و بر روی مانیتور، علاوه بر تصویر لوگوی ترازوی نامیزان، این جمله را نوشت: «زندان اوین لکه ننگی بر عمامه سیاه و ریش سفید رئیسی! اعتراضات سراسری تا آزادی زندانیان سیاسی»
در فیلمهایی که این گروه منتشر کرده، مشاهده میشود که ماموران زندان اقدام به ضرب و شتم زندانیان میکنند. همچنین تصاویری از برخورد «غیرانسانی» با یکی از زندانیان از حال رفته نیز پخش شد.
- حمله سایبری به سیستم توزیع سوخت کشور
روز سهشنبه ۴ آبان ماه و در آستانه سالگرد اعتراضات آبان ۹۸ که با افزایش قیمت بنزین شروع شده بود، سیستم سوخترسانی ایران هدف یک حمله گسترده سایبری قرار گرفت و سامانه کارت سوخت از کار افتاد. این مسئله باعث اختلال در فعالیت تمام جایگاههای عرضه سوخت در ایران شد.
همزمان با این حمله سایبری و هک سامانه کارت سوخت، ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد نشان داد بعضی بیلبوردهای تبلیغاتی در برخی از جادههای اصفهان هک و روی آنها نوشته شده است: «بنزین مجانی در پمپ بنزین جماران، خامنهای! بنزین ما کو؟»
یک روز پس از آن، گروهی تحت عنوان «گنجشک درنده» علاوه بر پذیرش مسئولیت این حمله سایبری، مسئولیت حملات سایبری پیشین به شرکت راهآهن و وزارت راه و شهرسازی را نیز بر عهده گرفت.
- حمله سایبری به هواپیمایی ماهان ایران
روز یکشنبه ۳۰ آبان ماه، برخی کاربران در شبکههای اجتماعی از دریافت پیامکی مبنی بر حمله سایبری به هواپیمایی ماهان خبر دادند.
پیامکهایی که خبر از هک شدن شرکت ماهان داده، به اعضای باشگاه مشتریان این شرکت و خریداران بلیتهای این شرکت هواپیمایی ارسال شده بود. همچنین سایت ماهان نیز از دسترس خارج شد.
همزمان گروهی که خود را «هشیاران وطن» مینامید، مسئولیت این حمله سایبری را برعهده گرفت و اعلام کرد «مدارک محرمانهای» درباره همکاری هواپیمایی ماهان با «فعالیتهای مجرمانه» سپاه پاسداران به دست آورده است.
- حمله سایبری به سامانه الکترونیک ذخایر آب ایران
روز چهارشنبه ۳ آذر ماه، صداوسیمای ایران از حمله سایبری به سدها و عدم آگاهی از میزان ذخایر آب در ایران خبر داد.
پایگاه خبری انتخاب در این باره نوشت: «حتی دسترسی کارکنان شرکت نیز به فضای مجازی از جمله نرمافزار واتساپ که تا پیش از این کارکنان شرکت برای انتقال اطلاعات استفاده میکردند از بین رفته است.»
در واکنش به این خبر، مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیروی ایران حمله سایبری به سدهای این کشور را تکذیب و اعلام کرد: «به دلیل برخی مسائل، دسترسیهای خارج از شبکه به اطلاعات را محدود کردهایم».
- حمله سایبری به سامانه یادگیری دانشگاه تهران
روز پنجشنبه ۱۱ آذر ماه، رسانههای داخلی ایران از حمله سایبری به سامانه یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران خبر دادند.
مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه تهران در ایمیلی به دانشجویان و اساتید این دانشگاه حمله سایبری را عامل «کندی و اختلال سامانه یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران» معرفی کرد.