۱۰ درصد کاهش نرخ مشارکت نسبت به انتخابات ۱۴۰۰
جمعه هشتم تیرماه انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری نیز به پایان رسید و مسعود پزشکیان و سعید جلیلی دو نامزد راهیافته به مرحله دوم انتخابات بودند، اما میزان مشارکت مردم در این دوره از انتخابات همانطور که پیشبینی میشد، باز هم نزولی بود.
در انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری که در سال ۱۴۰۰ برگزار شد و نهایتا با پیروزی ابراهیم رییسی به پایان رسید، نرخ مشارکت مردمی ۴۸.۸ درصد عنوان شد و از همان زمان زنگ خطر برای سردمداران حکومت به صدا درآمد.
اما روز گذشته در انتخاباتی که به دلیل مرگ رییسی رییسجمهور فقید ایران در سانحه سقوط بالگرد زودتر از زمان متداول برگزار شد، همانطور که پیشبینی میشد نرخ مشارکت مردم از دوره قبل هم پایینتر آمد.
با استناد به اخبار غیررسمی شمارش آرای انتخاباتی، در این دوره کمتر از ۴۰ از واجدین شرایط رای دادهاند که در مقایسه با دوره قبل افتی حدودا ۱۰ درصدی داشته است.
بیشترین مشارکت براساس آمار غیررسمی مربوط به استان خراسان جنوبی با ۶۰.۳ درصد بوده که در مقایسه با دور قبل حدودا ۱۴ درصد افت داشته است.
کمترین مشارکت نیز به استان کردستان و تهران بزرگ با ۲۳ درصد میرسد، که اگر بخواهیم این آمار را با دوره قبلی مقایسه کنیم، کردستان کاهش مشارکت ۱۴.۴ درصدی را ثبت کرده و تهران بزرگ تنها ۳ درصد از رایدهندگان خود را برای این دوره در صف ندیده است.
در این میان استانهای سیستان و بلوچستان با ۳۰ درصد مشارکت و افت ۳۳ درصدی نسبت به دور قبل، گیلان با ۳۱ درصد مشارکت و افت ۲۶ درصدی، استان گلستان با ۳۶ درصد مشارکت و افت ۲۵ درصدی، سمنان با ۳۲ درصد مشارکت و افت ۲۲.۲ درصدی و استان خوزستان با ۲۹.۶ درصد مشارکت و کاهش ۲۰.۴ درصدی ازجمله استانهایی هستند که بیش از ۲۰ درصد کاهش مشارکت را نسبت به انتخابات ۱۴۰۰ تجربه کردند.
تنها استانهایی که روز گذشته در مشارکت مردمی سیر صعودی داشتند استان تهران و قم بودند. استان تهران که در دوره سیزدهم انتخابات ۳۴.۴ درصد مشارکت داشته، در این دوره با ۱۰.۶ درصد رشد، بیشترین افزایش مشارکت را داشته و استان قم نیز که در دوره قبل ۵۳.۲ درصد مشارکت را ثبت کرده بود، در دوره چهاردهم به عدد ۵۷ رسید.
باید دید اتحاد حامیان قالیباف و زاکانی با سعید جلیلی در مرحله دوم به کمک اصولگرایان و نماینده جبهه انقلاب خواهد آمد و یا پزشکیان با رای اصلاحطلبان صاحب صندلی پاستور میشود.