مسائل اقتصادی محور مذاکرات ايران و سوئيس است
ایگنازیو کاسیس وزیر خارجه سوئیس که در سفری سه روزه به ایران رفته، با حسن روحانی رئیس جمهوری و محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود ملاقات کرده است
به نقل از رسانه هاى ايرانى، ایگنازیو کاسیس وزیر خارجه سوئیس که در سفری سه روزه به ایران رفته، با حسن روحانی رئیس جمهوری و محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود ملاقات کرده است. مسائل اقتصادی، صلح و حقوق بشر از جمله محورهای این گفتوگوها عنوان شده است.
هنوز جزئیات بیشتری درباره گفتگوها منتشر نشده است اما ایران به صراحت گفت این سفر ارتباطی به تنشهای خود با آمریکا ندارد.
ایران گفته بود محور اصلی مذاکرات ایران و سوئیس در این سفر تقويت روابط دیپلماتیک دوجانبه و به طور ویژه کانال مالی سوئیس است و این گفتوگوها هیچ ارتباطی به حل اختلاف این کشور با آمریکا ندارد.
وزیر خارجه سوئیس در سومین روز سفرش به ایران ابتدا با محمد جواد ظریف دیدار کرد.
آقای ظریف در توییتی پس از دیدار با همتای سوئیسی خود نوشت: "از تلاشهای سوئیس جهت کاهش آثار خرابکاری ایالات متحده تقدیر میکنیم".
وزیر خارجه سوئیس هم پس از این دیدار اعلام کرد علاوه بر مسائل اقتصادی، موضوعات مرتبط با صلح و حقوق بشر نیز با آقای ظریف بررسى شده است.
با این حال، مقامهای ایرانی بر وجه اقتصادی و دیپلماتیک این سفر تاکید كردند و تلاش دارند کانال مالی سوئیس را توسعه دهند.
سوئیس زمستان سال گذشته برای عبور از تحریم آمریکا، از راهاندازی یک کانال تجاری بشردوستانه (SHTA) با ایران خبر داد. این کانال با مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری آمریکا راه اندازی شد.
آمریکا میگوید مواد غذایی و دارو از تحریمهای گسترده واشنگتن علیه ایران مستثنی هستند اما ایران میگوید تحریمهای آمریکا عملا راه را برای خرید این کالاها بسته است.
بنابر اعلام وزارت خارجه ایران، تاکنون دو مورد تراکنش از طریق کانال سوئیس انجام شده است، یکی در بهمنماه ۱۳۹۸ به طور آزمایشی و دیگری در خرداد ۱۳۹۹. این تراکنشها برای انتقال اقلام دارویی و با استفاده از منابع موجود مالی ایران در سوئیس انجام شده است.
دولت سوئیس که به عنوان یک کشور بیطرف با مقامات ایران و آمریکا همکاری دارد، بانکها و شرکتهای سوئیسی را برای فعالیت در این کانال تجاری انتخاب کرده بود. وزارت دارایی آمریکا هم قبلا بابت انتقالات مالی به بانکهای سوئیس اطمینان خاطر داده بود.
در دور قبلی تحریم ها هم سوئیس کانالی برای مبادله کالاهای بشردوستانه تاسیس کرده بود و از دفتر کنترل دارایی های خارجی خزانه داری آمریکا (اوفک) برای انجام این مبادلات مجوز گرفته بود.