چرا ماجرای گروگانگیری ۲۹ ماهه خانواده رشتی قابل باور نیست؟
این روزها ماجرای عجیب گروگانگیری ۲۹ ماهه یک خانواده در رشت، سوژه داغ شبکههای اجتماعی در ایران است و به خاطر ابهاماتی که در روایت خانواده وجود دارد باعث ایجاد برخی شبههها شده است.
این خانواده مدعی هستند که با استفاده از داروهای روانگردان و شکنجههای غیرانسانی، در خانه خود تحت اسارت افرادی ناشناس قرار گرفتهاند. جزئیاتی که از نحوه اسارت، تغذیه و فوت مادربزرگ خانواده ارائه کردهاند، نگرانیهای اجتماعی جدی ایجاد کرده است.
یکی از موضوعات مطرحشده در این پرونده، ترک تحصیل فرزندان خانواده است. وحید سلطانی، جرمشناس، این موضوع را از منظر حقوقی بررسی کرده و بر لزوم بازخواست مسئولان آموزشوپرورش تأکید کرده است. وی بیان کرد که بر اساس قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹، آموزشوپرورش موظف بوده است ترک تحصیل دانشآموزان این خانواده را به مراجع ذیصلاح اطلاع دهد.
این حقوقدان افزود: حتی اگر خانواده دانشآموزان، پرونده آنها را به بهانه ترک کشور از مدرسه گرفته باشند، مدیر مدرسه همچنان موظف بوده این مسئله را به مقامهای بالاتر اطلاع دهد. در صورت عدم انجام این وظیفه، مدیر مدرسه مرتکب ترک فعل شده و باید پاسخگو باشد.
سلطانی همچنین به ماده ۶ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان اشاره کرد که تمامی نهادها، از جمله آموزشوپرورش، را ملزم میکند در صورت مشاهده یا اطلاع از خطرهای شدید برای کودکان، از جمله ترک تحصیل، موضوع را به مراجع ذیصلاح اطلاع دهند. وی تأکید کرد: در صورتی که مدیر مدرسه وظیفه خود را انجام نداده باشد، طبق این قانون باید بین ۵ تا ۱۵ سال از خدمات دولتی و عمومی منفصل شود.
ابهامات دیگری نیز در این پرونده وجود دارد. برای نمونه، این سؤال مطرح است که چرا همسایه خانواده پس از مشکوک شدن به وضعیت آنها، به جای تماس با پلیس ۱۱۰، به دیدار مردمی دادستانی مراجعه کرده است.
همچنین، این پرسش که چگونه تمامی افراد دخیل در ماجرا ظرف یک ساعت پس از مطرح شدن موضوع در جلسه دیدار مردمی شناسایی و دستگیر شدند، هنوز پاسخی روشن نیافته است.
یک مسئله دیگر، انتقال کلیه اموال به گروگانگیرها بدون حضور صاحبان اموال در دفترخانه اسناد رسمی است.
همچنین کاربران شبکههای اجتماعی به ظاهر اعضای خانواده اشاره کردهاند و میگویند پس از ۲۹ ماه تغذیه نامناسب با نان لواش و آب، بعید است افراد وزن خود را از دست نداده باشند و دچار عارضههای فیزیکی نشوند.