موسسه علوم و امنیت بینالمللی: انفجار نطنز عقبگرد بزرگی در برنامه توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته ایران است
گزارش تازهای که موسسه «علوم و امنیت بینالمللی» در ارتباط با انفجار سایت هستهای نطنز منتشر کرده ضمن «احتمالا جبرانناپذیر» دانستن خسارت انفجار، آن را موجب «عقبگرد بزرگی» در توانایی ایران برای به کارگیری سانتریفیوژهای پیشرفته در سطح وسیع در سالهای آتی
گزارش تازهای که موسسه «علوم و امنیت بینالمللی» در ارتباط با انفجار سایت هستهای نطنز منتشر کرده ضمن «احتمالا جبرانناپذیر» دانستن خسارت انفجار، آن را موجب «عقبگرد بزرگی» در توانایی ایران برای به کارگیری سانتریفیوژهای پیشرفته در سطح وسیع در سالهای آتی توصیف کرده است.
این موسسه که از سوی دیوید آلبرایت، فیزیکدان و بازرس سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مدیریت میشود، اضافه کرده است حادثه نطنز «احتمالا» تحقیق و توسعه کوتاهمدت روی سانتریفیوژها در مجتمع غنیسازی سوخت نطنز را تحت تاثیر قرار نخواهد داد.
گزارش موسسه علوم و امنیت بینالمللی افزود که تصاویر کیفیت بالای ماهوارهای نشان میدهد برخلاف تصاویر و بررسیهای اولیه، مرکز مونتاژ سانتریفیوژ نطنز متحمل خسارتی «بزرگ، گسترده و احتمالا غیرقابل جبران» شده است.
بر اساس گزارش این موسسه، سایت منفجرشده نقش «حیاتی» در تولید انبوه سانتریفیوژهای پیشرفته ایران داشت.
نویسندگان گزارش اشاره کردهاند که وسعت خسارت به صورت «ناخواسته» و یا «آگاهانه» از عموم مخفی نگه داشته شده است.
در ادامه گزارش اشاره شده این انفجار بزرگ «به وضوح تقریبا سهچهارم سالن اصلی مونتاژ سانتریفیوژ را نابود کرده، همچنین باعث آتشسوزی شده و بخش عمدهای از ساختمان را سیاه کرده است.»
در بخشی مرتبط با ابعاد انفجار ضمن اشاره به ضرورت تمیزی و پاک بودن اتاق برای مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته، نوشته شده که تمام ساختمان احتمالا باید دوباره تخریب و از نو ساخته شود.
جایگزینی این ساختمان بر اساس گزارش این موسسه، دستکم یک سال، اگر نه بیشتر، طول خواهد کشید. در این مورد، ساخت بنای منفجرشده که در سال ۲۰۱۲ میلادی شروع شد، حدودا شش سال قبل از بهرهبرداری در سال ۲۰۱۸، طول کشیده بود.
در این گزارش نویسندگان بر اساس تحلیل مواد بتنی و رنگ مواد به بیرون پرتاب شده و ابعاد انفجار اشاره میکنند که امکان وقوع حادثه با یک «خودروی انفجاری» قابل رد نیست.