تحصیل در دانشگاههای دریایی برای زنان ایرانی ممنوع است
به گفته اولین بانوی دریانورد دریای خزر با وجود اینکه تقاضای بانوان برای ورود به رشتههای دریانوردی رو به افزایش است اما آنها هنوز اجازه تحصیل در دانشگاههای دریایی را ندارند.
براساس جدیدترین گزارشهای سازمان بنادر و دریانوردی ، در دنیا بیش از یک میلیون و ۶۵۰ هزار دریانورد وجود دارد که سهم بانوان از این جمعیت میلیونی تنها ۲ درصد است. در ایران نیز 130 هزار دریانورد مشغول به کار هستند که جمعیت زنان دریانورد کمتر از 140 نفر است و اغلب زنان دریانورد در رده مهمانداری و ملوانی در دریای جنوب فعالیت میکنند و تعداد بانوانی که در پستهای افسر دوم و اول خدمت میکنند کمتر از انگشتان یک دست است.
حضور کمرنگ بانوان در این حوزه دلایل متعددی دارد که بعضی از آنها ریشه در تفکر سنتی برای محدود کردن زنان در ورود به انواع مشاغل داشته و برخی دیگر نیز به دلیل نبود امکانات و تجهیزات مناسب است.
مرضیه سادات طباطباییان، اولین زن دریانورد دریای خزر، که خود افسر دوم است میخواهد که به زنان اجازه داده شود در دانشگاههای دریایی داخل کشور تحصیلات آکادمیک داشته باشند.
طباطبائیان با بیان اینکه خوشبختانه تقاضا از سوی بانوان برای ورود به رشته دریانوردی بسیار زیاد شده است و هر روز شاهد افزایش علاقهمندی بانوان به این رشته هستیم، گفت: در ایران تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی در رشته ناوبری برای بانوان نداریم و بارها درخواست کردهایم که سازمان بنادر و وزارت علوم در این موضوع با یکدیگر همفکری داشته و به توافق برسند. پتانسیل بالایی برای تربیت دریانوردان زن در کشور وجود دارد. همچنین بانوان بسیار توانمند و با استعدادی در این رشته داریم و میتوانیم دریانوردان خوبی را در سطح جهانی آموزش و تربیت کنیم.
وی ادامه داد: البته میدانم که برخی از بانوان علاقهمند به این رشته در ایران برای تحصیلات آکادمیک مهاجرت کردند و در دانشگاههای ترکیه و ایتالیا پذیرش شدند.