گزارش | قرارداد تجاری ایران با جداییطلبان دونتسک جنجال به پا کرد
در روزهای گذشته امضای یک قرارداد تجاری میان ایران و جداییطلبان منطقه دونتسک اوکراین جنجال به پا کرده و واکنشهای زیادی را در پی داشته است.
دنیس پوشیلین، رئیس جمهوری خودخوانده دونتسک، روز شنبه ۲۸ خرداد در کانال تلگرامی خود گزارش داد که این توافق در جریان مجمع اقتصادی سن پترزبورگ بین اتاق صنایع و بازرگانی جمهوری خودخوانده دونتسک و خانه تجارت ایران امضا شده است.
وبسایت «رادیو فردا» ساعاتی پس از انتشار پست تلگرامی پوشیلین، آن را به زبان فارسی گزارش کرد و از امضای این توافق خبر داد. با این حال، منبعی در وزارت خارجه ایران خیلی زود در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا، گزارش «رادیو فردا» را تکذیب کرد و آن را «خبرسازی زرد» نامید.
با این حال، خبرگزاری اسپوتنیک روسیه نیز این خبر را به نقل از پوشیلین منتشر کرد تا جای شک و شبههای در خصوص صحت آن باقی نماند.
بر اساس این قرارداد جمهوری دونتسک، شریک تجاری جدید ایران که با حمایت روسیه ادعای خودمختاری کرده اما همچنان در مجامع بینالمللی بخشی از اوکراین محسوب میشود، مواردی همچون نورد فلز، چدن، کودهای معدنی، محصولات فولادی، محصولات شرکتهای مهندسی زغال سنگ را به ایران صادر خواهد کرد و در مقابل ایران نیز مصالح ساختمانی و میوه و سبزی به دونتسک صادر میکند.
رئیس جمهوری خلق دونتسک در واکنش به این قرارداد با بیان اینکه توافقنامهای که امضا شده به توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین جمهوری ما و ایران کمک میکند، گفته که جمهوری خلق دونتسک امروز یک شریک جدید دارد و حتی با وجود موانع، روابط اقتصادی بینالمللی ما در حال گسترش است.
به گفته دنیس پوشیلین، برای جمهوری دونتسک مهم است که در چارچوب توافق، برای کمک به بازسازی زیرساختها و تضمین تامین مواد غذایی، کاری انجام شود.
امضای این قرارداد واکنشهای مثبت و منفی زیادی را برانگیخته است. برخی معتقدند ایران با تکذیب امضای این توافق نشان داده که از عواقب و پیامدهای منفی آن هراس دارد و نمیخواهد به انجام عملی خلاف قوانین بینالملل متهم شود.
با این حال برخی رسانههای حامی حکومت نیز از این اقدام دفاع کردهاند.
مهدی خورسند، کارشناس مسائل اورآسیا در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صداوسیما گفت: «این فرض درست نیست که ما فکر کنیم، چون در شرق اوکراین جنگ شده و روسیه در حال حاضر درپی استقلال این مناطق هست پس ما به تاسی از این کشور با دونتسک روابط تجاری برقرار کردیم چرا که کشورمان هماکنون نیز با یکی دیگر از مناطق خودمختار جهان یعنی اقلیم کردستان نیز دارای روابط تجاری است.»