انتخابات ریاستجمهوری ایران؛ ثبتنام کاندیداها شروع شده است
ثبتنام کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران امروز (پنجشنبه، ۱۰ خرداد) آغاز شده است.
ستاد انتخابات کشور اعلام کرد که ثبتنام کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از ۸ صبح امروز - پنجشنبه ۱۰ خرداد - آغاز شد و تا ساعت ۱۸ ادامه خواهد یافت. کاندیداها به مدت پنج روز (تا ۱۴ خرداد) فرصت دارند با حضور در ستاد انتخابات کشور در این انتخابات ثبتنام کنند.
پس از اتمام این فرصت پنجروزه، شورای نگهبان از ۱۵ خرداد به مدت هفت روز صلاحیتهای کاندیداها را بررسی خواهد کرد. سپس در ۲۲ خرداد اسامی کاندیداهای تأیید صلاحیت شده به وزارت کشور اعلام خواهد شد.
کاندیداهای تأیید صلاحیت شده ۱۵ روز (تا ۶ تیر) فرصت تبلیغات خواهند داشت. تبلیغات انتخاباتی از ۷ تیر ممنوع و در ۸ تیر انتخابات برگزار خواهد شد.
در صورت عدم کسب اکثریت آرا توسط هیچیک از کاندیداها، مرحله دوم انتخابات در ۱۵ تیر برگزار خواهد شد.
طبق قانون انتخابات ریاست جمهوری، کاندیداها باید دارای ویژگیهایی مانند «رجل مذهبی و سیاسی، ایرانیالاصل، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران» باشند. همچنین حداقل سن آنان ۴۰ سال و حداکثر سن ۷۵ سال است.
معاونان رؤسای قوای سهگانه، اعضای شورای عالی امنیت ملی، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیر مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، رؤسای سازمانها، مؤسسات و نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهرهای بالای ۲ میلیون نفر جمعیت و اشخاص، مقامات و مدیران همطراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان رجال مذهبی و سیاسی هستند.
گزینههای محدود پیش روی رأیدهندگان
به احتمال زیاد محدود سازی گزینهها در انتخابات، علاقه رأی دهندگان را کاهش خواهد داد و میزان مشارکت را در سطح پایینی نگه خواهد داشت، امری که به اعتبار جمهوری اسلامی ایران، که حدود ۴۵ سال پیش تأسیس شده است، ضربه ای ناخوشایند وارد خواهد کرد.
این بن بست برای ایران آشنا است. زیرا در رقابتی که در آن نامزدها معمولاً به بررسی دقیق گرفته میشوند، دستیابی به نرخ مشارکت بالا چالش نهاد مذهبی است.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور فقید ایران، در سال ۱۴۰۰ با نرخ مشارکت حدود ۴۹ درصد به پیروزی رسید که کاهش چشمگیری نسبت به ۷۰ درصد در انتخابات ۱۳۹۶ و ۷۶ درصد در انتخابات ۱۳۹۲ بود. این کاهش مشارکت در اوج بیتفاوتی گسترده رأیدهندگان پس از حذف رقبای برجسته اصولگرا و اصلاحطلب توسط شورای نگهبان رخ داد.
منتقدان میگویند که ضعف مشارکت ناشی از نارضایتی از مشکلات اقتصادی، محدودیتهای اجتماعی و سیاسی است که به اعتراضات چندماهه منجر شد که با مرگ دختر جوان مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ شعله ور شد.
برخی تحلیلگران میگویند که قرار دادن نامزدهای اصلاح طلب که اکنون از قدرت به حاشیه رانده شدهاند، در برگههای رأیگیری ممکن است راهی برای جذب نرخ مشارکت بالاتر باشد.
کاندیداهای احتمالی
با آغاز ثبت نام برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران، بازار گمانهزنیها درباره حضور یا عدم حضور برخی چهرههای شاخص داغتر شده است.
خبرگزاریهای ایران نام تعدادی از کاندیداهای احتمالی این انتخابات را منتشر کرد.
خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران اعلام کرد سعید جلیلی، نماینده علی خامنهای رهبر ایران در شورای عالی امنیت ملی، برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد خواهد شد.
همچنین خبرگزاری تسنیم دیگر نهاد وابسته به سپاه به نقل از برخی منابع نوشت پرویز فتاح، مهرداد بذرپاش و علیرضا زاکانی به احتمال زیاد در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا خواهند شد.
در این گزارش آمده است: بعضی از این افراد مقدمات راه اندازی ستادهای خود را فراهم کرده و مشغول رایزنیهایی هستند. هنوز موضوع کاندیداتوری توسط این افراد به صورت رسمی و قطعی اعلام نشده است.
از جناح مقابل یعنی اصلاحطلبان و میانهروها نیز مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز در مجلس نامزدی خود را اعلام کرده، اما هنوز نامزدی چهرههای شاخصی چون علی لاریجانی قطعی نشده است.