ایران در سال ۲۰۲۲؛ تحریمها ابعاد تازهتری گرفت
سرکوب اعتراضات کنونی در ایران و همکاری دولت این کشور با روسیه در جنگ خود با اوکراین، دلایل اصلی اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران در سال ۲۰۲۲ بوده است.
در سال ۲۰۲۲، موجی از اعتراضات در ایران برانگیخته شده که از زمان انقلاب ۱۳۵۷ تاکنون بیسابقه بوده است.
اعتراضات و افزایش تحریمها:
در اواخر شهریور ماه (سپتامبر ۲۰۲۲)، این جنبش اعتراضی پس از آن آغاز شد که مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشتگاه پلیس «امنیت اخلاقی» یا «گشت ارشاد» به شکل مشکوکی جانش را از دست داد و همین مسئله شعله اعتراضات را در کردستان، زادگاه امینی، روشن کرد.
این اعتراضات رفتهرفته به چالشی پایدار در سراسر کشور برای رژیم تبدیل شد و حکومت علی خامنهای خیلی زود دریافت که دیگر نمیتواند آن را به راحتی سرکوب کند.
حکومت در هفتههای اخیر میزان خشونت خود در سرکوب اعتراضات را بهویژه در مناطق کردنشین تشدید کرده است، اما با این وجود اعتراضها ادامه یافته است.
طبق آمارهای نهادهای حقوق بشری تا کنون بیش از ۵۰۰ نفر در جریان آن از جمله دهها کودک و نوجوان کشته شدهاند.
سرکوب خشونتآمیز این اعتراضات و اعدام محسن شکاری، اولین معترضی بود که حکم اعدام او اجرا شد، برجستهترین دلایل برای گسترش دامنه تحریمهای جهانی علیه دولت ومقامات ایران بوده است.
تازهترین این تحریمها روز ۱۹ آذر (۱۰ دسامبر) توسط وزارت خارجه استرالیا علیه گشت ارشاد، نیروی مقاومت بسیج و شش فرد ایرانی اعلام شده است.
پیش از این هم، ایالات متحده آمریکا سه مقام حکومت ایران را تحریم کرد.
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، علیاکبر جاویدان فرمانده نیروی انتظامی کرمانشاه، ابراهیم کوچکزایی فرمانده انتظامی شهرستان چابهار و اللهکرم عزیزی رئیس زندان رجاییشهر تحریم شدند.
در این بیانیه تصریح شده است که «نیروهای تحت امر جاویدان متهم به کشتار معترضان، از جمله کودکان در کرمانشاه هستند.»
در همین حال، کانادا و بریتانیا از اعمال تحریمها علیه ۳۲ مقام قضایی، سازمان زندانها، نیروهای پلیس ایران و همچنین دستیاران ارشد علی خامنهای و رسانههای حکومتی ایران خبر دادند.
کمک نظامی تهران به مسکو:
علاوه بر این، ارسال پهپادها از ایران به روسیه دلیل دیگر اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران بوده است.
روزنامه واشینگتن پست اوایل آذرماه (نوامبر ماه) نوشت که مقامات روسی و ایرانی در اوایل نوامبر سال جاری در نشستی در ایران قرارداد ساخت پهپادها در روسیه را نهایی کردند و دو کشور به سرعت در حال حرکت برای انتقال طرحها و اجزای کلیدی هستند که براساس آن میتوانند ساخت این پهپادها را ظرف چند ماه آینده شروع کنند.
افشای این توافق در حالی است که دولت ایران در ماههای گذشته هرگونه صادرات پهپاد به روسیه را تکذیب میکرد تا این که چندی پیش حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران به این موضوع اذعان کرد.
در پی آن اتحادیه اروپا و تعدادی از کشورها از جمله آمریکا و کانادا بر تشدید تحریمها علیه نهادها، مقامات و شاخههای نظامی ایران تاکید کردهاند.
فشار تحریمها بر ایران:
افزایش این تحریمها اقتصاد ایران را بیشتر فلج کرده و بر اثر آن میلیونها ایرانی در فقر فرو رفتهاند.
بر اساس تازهتریم آمارهای مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهای خوراکیها و آشامیدنیها به حدود ۶۸ درصد و نرخ تورم سالانه به ۶۱.۳ درصد رسیده است.
آخرین بررسیهای وزارت رفاه نشان میدهد که کالری دریافتی ایرانیان از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۸ روند کاهشی داشته است و میزان متوسط کالری دریافتی ایرانیان به مقداری پایینتر از حداقل کالری موردنیاز یعنی ۲۱۰۰ کیلوگرم کالری در روز رسیده است.
طبق آمارها، میزان سرانه کالری دریافتی ایرانیان از ۲۳۲۰ کیلوگرم کالری در سال ۱۳۹۰ به ۱۹۵۰ کیلوگرم کالری در روز طی سال ۱۳۹۸ رسیده است.
از طرفی براساس تازه ترین آمارهای رسمی بانک جهانی، ایران با دارا بودن تورم سالانه ۸۱ درصدی مواد غذایی، یکی از پایین ترین سطوح امنیت غذایی شهروندان در جهان را دارد.
تازه ترین فهرست بانک جهانی نشان میدهد ایران در رتبه ششم از نظر تورم اسمی مواد غذایی و در رتبه چهارم از نظر تورم واقعی مواد غذایی قرار دارد.