گزارش تحلیلی | امیدواری تهران به آثار منطقهای توافق با عربستان
بنفشه کینوش، عضو ایرانی «موسسه خاورمیانه»، در مقالهای نوشت ایران امیدوار است توافق اخیرش با ریاض به مرور زمان منجر به آشتی با شورای همکاری خلیج، ارتقای همگرایی منطقه ای و کمک به پایان تنشها در مناطق درگیری در خاورمیانه شود.
دو هفته پیش، درست در روز 10 مارس، ایران ضمن امضای توافقی با عربستان که با میانجیگری چین به دست آمد، اعلام کرد روابط دیپلماتیک خود را با ریاض پس از یک وقفه 7 ساله احیا خواهد کرد.
اگرچه این توافق در رسانهها به عنوان یک توافق بر سر احیای روابط دوجانبه معرفی میشود، اما طبق گزارشها، مفاد اصلی این توافق بر تضمین ثبات منطقهای در خاورمیانه متمرکز شده است.
هدف از این توافق این است که دو طرف به جای وارد شدن به درگیری به ضرر منطقه، پای میز گفتگوی دیپلماتیک بنشینند.
با این حال، به گفته کینوش، توافق با عربستان حمایت ایران از «محور مقاومت» را متوقف نخواهد کرد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در ماههای اخیر به کشورهای منطقه سفر کرده و بر حمایت ایران از این محور تاکید کرده است.
این مقاله با استناد به منابعی در تهران میگوید یکی از دلایل اصلی دستیابی به توافق در حال حاضر حلوفصل بحران یمن است؛ جایی که حوثیهای مورد حمایت ایران تلاش میکنند کنترل کشور را به طور کامل در دست بگیرند.
از سوی دیگر، این مقاله به این نکته اشاره میکند که پروندههای منطقهای اولویت فوری در توافق نبود، اما بهبود روابط دوجانبه میتواند منجر به کاهش تنش و افزایش ثبات شود. امیر عبداللهیان و فیصل بن فرحان برای گفتگو درباره ازسرگیری روابط دیپلماتیک و تعیین چارچوبی برای گسترش آنها قرار است در ماه رمضان دیدار کنند.
کینوش در مقاله خود میگوید ایران امیدوار است توافق اخیر با ریاض به مرور زمان منجر به آشتی با شورای همکاری خلیج، ارتقای همگرایی منطقهای و کمک به پایان تنشها در مناطق درگیری در خاورمیانه شود.
این مقاله خاطرنشان میکند که از دیدگاه ایران، در صورت موفقیتآمیز بودن توافق، غرب اگر بخواهد هم نمیتواند آن را تضعیف یا منحرف کند. این نه تنها به این دلیل است که کشورهای غربی نقش مهمی در شکلدهی به توافق نداشتند. با این حال ممکن است در نهایت نفوذ آمریکا بر عربستان سعودی را تضعیف کند.