ایران از ۳ کالای اساسی محروم شد؛ فاجعه در راه است
خبرگزاری رویترز در یک گزارش اختصاصی و با استناد به سخنان چند مقام تجارت خارجی هند نوشت که به دلیل کاهش اندوخته روپیه ایران، شرکتها و بازرگانان هندی حاضر نیستند برای صادرات مواد غذایی مثل شکر، برنج و چای با ایران قراردادهای جدید امضا کنند.
رویترز به نقل از شش مقام حوزه صنعت در هند گزارش داد که بازرگانان هندی به دلیل نگرانی از کاهش ذخایر روپیه تهران در بانکهای این کشور، امضای قراردادهای جدید با ایران برای صادرات اقلام اساسی مانند برنج، چای و شکر را متوقف کردهاند.
رویترز با انتشار گزارشی در روز پنجشنبه ۱۴ اسفند ماه به نقل از بانکهای هند اعلام کرد که ذخایر روپیه ایران در هند به شدت کاهش پیدا کرده و تاجران این کشور از تاخیر چندماهه ایران در پرداخت پول کالاهای وارداتی خبر دادهاند.
مدیر یک شرکت تجاری بینالمللی در شهر بمبئی گفت: «بازرگانان هندی به دلیل تاخیر چند ماهه در پرداختها، از معامله با ایران امتناع میکنند».
او افزود حجم روپیه ایران در دو بانک هندی که از سوی دولت برای انجام این معاملات تعیین شدهاند به شدت کاهش یافته و صادرکنندگان هندی اطمینان ندارند که مبلغ قراردادهای جدید به موقع پرداخت شود.
ایران که به دلیل تحریمهای آمریکا قادر به انجام معاملات فروش نفت با دلار آمریکا نیست، پیشتر معاملاتی برای فروش نفت به هند در ازای روپیه داشت که از آن برای واردات کالاهای اساسی از جمله کالاهای کشاورزی استفاده میکرد.
این معاملات، پس از به پایان رسیدن معافیت از تحریمهای آمریکا، در سال ۲۰۱۹ میلادی از سوی هند متوقف شده است.
یک مقام وزارت بازرگانی هند گفت صادرات این کشور به ایران در سال ۲۰۲۰ به نسبت سال قبل حدود ۴۲ درصد کاهش یافته و در مجموع ۲.۲ میلیارد دلار بوده که نازلترین رقم طی یک دهه اخیر است. به گفته این مقام، روند کاهش صادرات هند به ایران ادامه دارد و در ماه ژانویه امسال به حدود ۱۰۰ میلیون دلار تنزل پیدا کرده که نصف رقم مشابه در ژانویه ۲۰۲۰ است.
ایران در سه ماه اول سال ۲۰۲۰ میلادی ۷۰۰ هزار تن برنج باسماتی از هند وارد کرده بود و تخمین زده میشود که ایران بیش از یک سوم تقاضای شکر و برنج خود را از طریق واردات برآورده میکند.