وزارت امور خارجه ایران: آماده میانجیگری بین ارمنستان و آذربایجان هستیم
وزیر امور خارجه ایران در تماسهای تلفنی جداگانهای با وزیران امور خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفتگو کرد
به نقل از رسانههای ایرانی، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در تماسهای تلفنی جداگانهای با جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و زهراب مناتسکانیان، وزیر امور خارجه ارمنستان گفتگو کرد.
بنا بر اعلام وزارت امور خارجه ایران، آقای ظریف در این تماسها دو کشور ارمنستان و آذربایجان را به خویشتنداری و آتشبس دعوت کرد.
وزیر امور خارجه ایران خواستار پایان فوری خصومتها شد و از هر دو طرف دعوت کرد مذاکره در چارچوب حقوق و قوانین بینالمللی را آغاز کنند.
آقای ظریف از آمادگی ایران برای برقراری آتشبس، آغاز گفتگو و استقرار صلح و آرامش در این تماس تلفنی به همتایان خود در آذربایجان و ارمنستان اطلاع داد.
از روز گذشته درگیریهای نظامی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان در خصوص منطقه مورد مناقشه قرهباغ مجددا ازسرگرفته شد.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، درباره خطر یک جنگ تمامعیار با آذربایجان هشدار داد. الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان، گفت كه امیدوار است اشغال سی ساله قرهباغ به پایان برسد. در همين راستا، روسیه خواستار آتشبس ميان دو كشور شد و ترکیه از حمايت خود از آذربایجان خبر داد.
آذربايجان و ارمنستان یکدیگر را به شروع حملههای مرزی متهم میکنند؛ ارمنستان میگوید آذربایجان حمله هوایی و توپخانهای انجام داد، در حالى كه آذربایجان میگوید ارمنستان خط مرزی را گلولهباران کرد. هر دو کشور میگویند در حمله طرف مقابل شهروندان غیرنظامی کشته شدند.
مقامهای نوگورنو قرهباغ میگویند شانزده سرباز جان باختند و بیش از صد نفر زخمی شدهاند. آذربایجان نیز کشته شدن پنج عضو یک خانواده و زخمی شدن نوزده نفر را اعلام کردهاست.
آذربایجان و ارمنستان پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ جزئی از آن بودند. چهار دهه است که مناقشه بر سر مالکیت منطقه قرهباغ موجب تنشها در این منطقه شدهاست، از لحاظ حقوق بینالملل این منطقه بخشی از جمهوری آذربایجان است اما تحت کنترل اقوام ارمنی قرار دارد.
در چند ماهه اخیر درگیریها بر سر منطقه مورد مناقشه قرهباغ مجددا ازسرگرفته شدهاست. دو ماه پیش نیز در درگیریهای مرزی حداقل ۱۶ نفر کشته شدند و بزرگترین تظاهرات سالهای اخیر در باکو پایتخت آذربایجان برپا شد به طوری که تظاهراتکنندگان خواستار بسیج کامل نیروها و بازپسگیری کامل منطقه از ارمنستان شدند.
جداییطلبان ارمنستان در منطقه تحت کنترلشان در قره باغ حکومت نظامی برقرار کردهاند و از همه مردان خواستهاند برای جنگ بسیج کامل نظامی شوند.
در سال ۲۰۱۶ درگیری نظامی در این منطقه به مدت چهار روز به طول انجامید.
سازمان امنیت و همکاری اروپا سالهاست تلاش دارد تا به راه حلی دیپلماتیک برای این مسئله از طریق گفتگو و تفاهم دست یابد و صلح را در این منطقه برقرار کند.