تلاش سپاه برای «نظامیسازی» ریاستجمهوری در ایران
افزایش روزافزون تعداد نامزدهای نظامی در انتخابات ریاستجمهوری ایران نگرانیها در خصوص «نظامیسازی» سیاست در این کشور را گسترش داده است.
اگرچه نامزدی چهرههای نظامی در انتخابات ایران چیز تازهای نیست، اما امسال تعداد نظامیانی که میخواهند در انتخابات نامزد شوند از همیشه بیشتر شده و اکثریت آنها نیز از سرداران سپاه هستند.
در ادوار قبلی انتخابات، نظامیان شناخته شدهای مثل دریابان علی شمخانی، دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی، سردار سرلشکر محسن رضایی، دبیر فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمانده سابق سپاه پاسداران، و محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس ایران، در انتخابات نامزد شده بودند، اما هیچ یک موفق به پیروزی در انتخابات نشدند.
البته حبیب ترکاشوند، خبرنگار خبرگزاری فارس (نزدیک به سپاه) میگوید هیچ یک از این نامزدها در زمان کاندیداتوری، عضو قوای نظامی ایران نبودند.
مهلت پنجروزه ثبت نام نامزدها در انتخابات ریاستجمهوری در حالی فردا سهشنبه، 21 اردیبهشت، آغاز میشود که تعداد نامزدهای دارای سابقه نظامی از همیشه بیشتر است.
یکی از نظامیانی که امسال قصد دارد نامزد شود، سردار سرتیپ سعید محمد است که تا اوایل ماه مارس فرماندهی قرارگاه خاتمالانبیای سپاه را بر عهده داشت.
محمد با وجود استعفا از سمتش، همچنان رسماً مشاور فرمانده سپاه محسوب میشود.
سردار سرتیپ رستم قاسمی، وزیر نفت سابق ایران، نیز یکی دیگر از نظامیانی است که قرار است در انتخابات ثبت نام کند. وی در حال حاضر معاون اقتصادی فرمانده نیروی قدس سپاه ایران است.
سردار سرتیپ حسین دهقان، وزیر دفاع سابق و مشاور نظامی رهبر ایران، یکی دیگر از نامزدهای انتخابات 28 خرداد است.
عزتالله ضرغامی، یکی از اعضای سابق سپاه که 10 سال ریاست سازمان صدا و سیما را بر عهده داشت، در کنار سردار سرلشکر محسن رضایی از دیگر نامزدهای نظامی هستند.
اگرچه قالیباف و شمخانی هنوز تمایل خود به نامزدی را اعلام نکردهاند، اما برخی احتمال میدهند این دو چهره نظامی نیز امسال کاندیدا شوند.
روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، در زمان حیات خود از نیروهای نظامی خواسته بود در سیاست دخالت نکنند.
با این حال در دوران رهبری خامنهای، سپاه نقش خود را در عرصههای سیاسی و اقتصادی ایران به شدت گسترش داده و تحلیلگران معتقدند سپاه رهبری یک دولت موازی با دولت رسمی را بر عهده دارد.