گفتگوی یک فعال اهوازی با «العین فارسی» درباره اعتراضات خوزستان
بسیاری از شهرهای استان خوزستان در جنوب غرب ایران از جمعه شب شاهد اعتراضات مردمی به شرایط بد معیشتی و اقتصادی در پی تصمیم دولت ابراهیم رئیسی برای افزایش قیمت نان بوده است.
حسین مرتضی حردانی فعال اهوازی در گفتوگوی تلفنی با خبرنگار پایگاه خبری العین گفت: از شامگاه جمعه در شهرهای استان خوزستان، به ویژه شهرهای عربنشین، به دلیل برگزاری تظاهرات اعتراضی، فضای شدید امنیتی حاکم است.»
دولت ایران از حدود دو هفته پیش، یارانه آرد را به جز برای نانواییهای سنتی قطع کرد. این موضوع موجب شد تا قیمت محصولاتی که به آرد نیاز دارند و نانهای صنعتی به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
حردانی افزود: آنچه من میدانم این است که حداقل ۶۰ معترض در شهرهای خوزستان دستگیر شدند که حدود ۲۰ نفر از آنها اهل شهر عربنشین سوسنگرد بودند.
حردانی از تداوم قطعی اینترنت موبایل در برخی شهرهای این استان خبر داد و گفت: «مشکل قطعی اینترنت از طریق تلفن همراه از غروب آفتاب تا صبح فردا در شهرهای مختلف استان خوزستان آغاز می شود.»
این فعال اهوازی افزود انتظار میرود به دلیل گرانیها، اعتراضات در خوزستان و ایران گسترش یابد.
استان خوزستان با جمعیتی نزدیک به پنج میلیون نفر که سه میلیون نفر از آنها عرب هستند، از خدمات ضعیف، فقر و تورم رنج میبرد، در حالی که دولت ایران به ثروت این استان از جمله نفت، کشاورزی و دام وابسته است.
در همین راستا، تریبونهای خبری اپوزیسیون ایران شب گذشته از تداوم اعتراضات در چندین شهر از جمله سوسنگرد، اندیمشک، ایذه، حمیدیه، شادگان، ماهشهر، بهبهان، هندیجان و دزفول همزمان با استقرار نیروهای امنیتی برای سرکوب اعتراضات خبر دادند.
ایرانیها در توییتر هشتگ «خوزستان تنها نیست» را در حمایت از اعتراضات استان خوزستان «ترند» کردند.
در روزهای گذشته ویدیوهای متعددی از صحنه اعتراضهای مردمی و حضور سنگین نیروهای امنیتی و گارد ویژه در شهرهای مختلف خوزستان و اقدامات خشونتآمیز آنها برای سرکوب تجمع اعتراضی مردم در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
تایید قطعی اینترنت از سوی رسانههای دولتی
سایت «جماران نیوز» وابسته به دفتر خمینی، بنیانگذار رژیم ایران نیز روز دوشنبه، خبر قطع اینترنت را تایید کرده و گفته است که همزمان با قطع کامل اینترنت موبایل در شهرهای مختلف خوزستان سرعت اینترنت ثابت خانگی نیز کُند شده است.
به گزارش «جماران» تا روز شنبه امکان دسترسی به سایتهای داخلی در این شهرها وجود نداشته و پس از وصل شدن اینترنت داخلی از شامگاه شنبه تنها سایتهای داخلی با دامنه ir در دسترس قرار گرفته است و همچنان هیچ یک از سایتهای جهانی یا پیامرسانهایی همچون واتساپ در دسترس نیست.
حساب کاربری «سازمان حقوق بشر ایران» در توییتر در گزارشی هویت برخی بازداشتشدگان خوزستان را تا شامگاه یکشنبه، ۱۷ اردیبهشت اعلام کرد و نوشت سعید دحیمی و عطیه مغینمی از اهالی حمیدیه و حسین مغینمی و احمد صیاحی از سوسنگرد بازداشت شدهاند.
در همین حال گروه تلگرامی «خاکزدگان» که اخبار شهروندان عرب را پوشش میدهد، از بازداشت شماری از اهالی سوسنگرد در روزهای گذشته خبر داده و گفته است که این افراد به اهواز منتقل شدهاند اما از محل نگهدارى آنها اطلاعی در دست نيست.
مردم شهرهای خوزستان، تابستان سال گذشته در اعتراض به مشکل بیآبی تجمعهای اعتراضی گستردهای برگزار کردند که با دخالت نیروهای امنیتی بهشدت سرکوب شد، و دستکم هشت نفر در این اعتراضات کشته شدند.
در طول این اعتراضات اینترنت شهرهای خوزستان با هدف جلوگیری از انتشار اخبار و ویدیوهای مربوط به سرکوب نیروهای امنیتی برای چند روز قطع شد.
سایت خبری اصلاح طلب «امتداد» روز یکشنبه، به نقل یکی از فعالان مدنی خوزستان ویدیوهای منتسب به تجمع اعتراضی گسترده در سوسنگرد و آتش زدن لاستیک خودرو توسط معترضان در شامگاه ۱۵ اردیبهشت را تایید کرده و گفته بود که در شهرستان ایذه «اعتراضات سیاسی، دامنهدار و پرتراکم»، اما در اهواز بهصورت پراکنده بوده است.
به گفته این منبع آگاه، ماموران گارد ویژه در مقابل معترضان اقدام به شلیک تیر هوایی کردهاند.