نیویورک تایمز: پیشبینی نتیجه انتخابات ایران دشوار است
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت برای اولین بار در بیش از یک دهه گذشته، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران غیرقابل پیشبینی شده است.
در دور دوم انتخابات که امروز جمعه برگزار میشود، رقابتی شدید میان دو نامزد با دیدگاههای کاملاً متفاوت در جریان است.
سعید جلیلی، نامزد اصولگرا، و مسعود پزشکیان، نامزد اصلاحطلب، دو گزینه نهایی هستند که پس از دور اول انتخابات که هیچ نامزدی نتوانست اکثریت ۵۰ درصدی آرا را کسب کند، به دور دوم راه یافتهاند.
جلیلی، که به عنوان یک ایدئولوگ اسلامی شناخته میشود، وعده داده با دشمنان ایران مقابله کند و پیشبینی میشود محدودیتهای اجتماعی را تشدید کند.
در مقابل، پزشکیان قول داده است روابط با جهان را بهبود بخشد و قوانین سختگیرانه برای جوانان و زنان را تسهیل کند.
نتیجه انتخابات ممکن است به میزان مشارکت رأیدهندگانی بستگی داشته باشد که در دور اول شرکت نکردند. میزان مشارکت در دور اول تنها ۳۹.۹۲ درصد بود که پایینترین میزان در تاریخ انتخابات ایران محسوب میشود.
علی خامنهای، رهبر ایران، از مشارکت پایین ابراز ناامیدی کرده و از مردم خواسته است در انتخابات شرکت کنند. او گفت: مشارکت مردم حمایت از نظام است.
تحلیلگران میگویند اگرچه رئیس جمهور در نظام ایران قدرت تغییر سیاستهای کلان را ندارد، اما میتواند بر دستور کار داخلی، انتخاب اعضای کابینه و حتی تا حدی سیاست خارجی تأثیرگذار باشد.
بسیاری از ایرانیان هنوز مصمم به تحریم انتخابات هستند، اما برخی به نیویورک تایمز گفتهاند که به دلیل ترس از پیروزی جلیلی، تصمیم گرفتهاند در انتخابات شرکت کنند.
نظرسنجیها نشان میدهد که تعداد قابل توجهی از رأیدهندگان محافظهکار میانهرو ممکن است به پزشکیان رأی دهند تا مانع پیروزی جلیلی شوند.
برخی جلیلی را با طالبان مقایسه کردهاند، در حالی که حامیان جلیلی، پزشکیان را به عنوان دستنشانده رئیس جمهور سابق، حسن روحانی، معرفی میکنند.
تحلیلگران میگویند نتیجه انتخابات همچنان غیرقابل پیشبینی است. به گفته ناصر ایمانی، تحلیلگر سیاسی در تهران، "دو نامزد شانه به شانه هم پیش میروند و مشخص نیست نام چه کسی از صندوق رأی بیرون خواهد آمد."