آیا پاکستان در کشتن الظواهری به آمریکا کمک کرد؟
با توجه به کمبود سرباز در افغانستان، این روزها واشنگتن بیش از هر زمان دیگری به اسلامآباد وابسته شده است.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هنگام اعلام حمله هوایی آمریکا که منجر به کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده در کابل شد، از "متحدان و شرکای آمریکا" تمجید کرد.
به گزارش نشنال اینترست، بایدن از هیچ کشوری نام نبرد، اما گفته میشود یکی از آنها پاکستان، شریک قدیمی امریکا در مبارزه با تروریسم در افغانستان بوده است.
اسلام آباد هر گونه ایفای نقش در این عملیات را رد کرده است، اما این کشور در گذشته نیز با وجود مدارک مستدل، دست داشتن در حملات هواپیماهای بدون سرنشین سیا را رد کرده بود.
دلایل متعددی وجود دارد که نشان میدهد پاکستان در این عملیات با امریکا همکاری کرده است.
اولین مورد پشتیبانی اطلاعاتی است. زمانی ایالات متحده منابع اطلاعاتی زیادی در افغانستان داشت، اما با خروج نیروهای آمریکایی در سال گذشته، این کشور بخش زیادی از پوشش خود را از دست داد.
این بدان معناست که سیا و سایر سازمانها مجبورند برای جمعآوری اطلاعات بیشتر به شرکای محلی تکیه کنند که برجستهترین آنها سرویس اطلاعاتی قدرتمند پاکستان است.
علاوه بر این، مدیر آژانس اطلاعات پاکستان در ماه مه برای دیدار با همتای آمریکایی خود به واشنگتن سفر کرد.
قمر باجوا، فرمانده ارتش پاکستان نیز درست قبل از حمله به ظواهری، با رییس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، ژنرال مایکل اریک کورلا، صحبت کرد.
دلیل دوم دخالت احتمالی پاکستان در این روند به جغرافیا مربوط میشود. ایالات متحده زیرساخت بزرگی برای هواپیماهای بدون سرنشین در خاورمیانه دارد و سریع ترین مسیر رسیدن این پهپادها به افغانستان از طریق پاکستان است.
این امر به ویژه در مورد پروازهای کابل که بسیار نزدیک به مرز پاکستان است، صدق میکند.
پاکستان احتمالا تنها شریک قدرتهای غربی در منطقه خواهد بود. این اولین بار نیست که اسلام آباد به ایالات متحده کمک می کند تا القاعده را هدف قرار دهد و احتمالا آخرین بار نیز نخواهد بود.