طرح اختصاص کالابرگ برای کالاهای اساسی در مجلس ایران
کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ایران طرح یک فوریتی اختصاص کالابرگ برای تأمین کالاهای اساسی را به هیئت رئیسه مجلس ارسال کرد
به نقل از رسانههاى ايرانى، کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ایران طرح یک فوریتی اختصاص کالابرگ برای تأمین کالاهای اساسی را به هیئت رئیسه مجلس ارسال کرد.
بر اساس آنچه اعلام شده، این طرح برای تأمین بخشی از نیازهای معیشتی خانوارهای ایرانی به ویژه خانوارهای کم درآمد پیشنهاد شد و قرار است ۶۰ میلیون ایرانی را پس از شناسایی واجدین شرایط شامل شود.
در بخشی از متن این طرح، دولت ایران مکلف شده در شش ماهه دوم امسال (۱۳۹۹) از طریق اعتبار (فقط برای خرید کالاهای اساسی) به کارت یارانه نقدی سرپرست خانوار واریز کند.
حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ایران، گفت: قرار است ماهانه برای هر نفر ۱۲۰ هزار تومان یعنی برای یک خانوار پنج نفره ۶۰۰ هزار تومان در کارت شارژ شود که این مبلغ برای ۲۰ میلیون نفر بدون هزینه خواهد بود و برای ۴۰ میلیون نفر باقیمانده ۵۰ درصد پول از سوی آنها پرداخت میشود.
گفته میشود خانوارهایی که درآمد آنها کمتر از مبلغ حداقل دستمزد است، از دو برابر یارانه سایر خانوارهای مشمول بهرهمند میشوند. منابع مالی طرح مزبور تا سقف سی هزار میلیارد تومان اعلام شدهاست.
مجلس ایران اواخر تیرماه به یک فوریت طرح تأمین کالاهای اساسی با استفاده از کالابرگ یا کارت الکترونیکی رأی موافق داد که در آن زمان گفته شده بود در صورت تصویب نهایی، تخصیص ارز یارانهای (۴۲۰۰ تومانی) برای تأمین کالاهای اساسی از دستور کار دولت خارج میشود و ارز با قیمت آزاد ارائه میگردد و در مقابل دولت هم برای تأمین کالاهای اساسی، باید کالابرگ یا کارت الکترونیکی را در اختیار دهکهای کمدرآمد قرار بدهد.
این طرح در حالی ارائه شد که در ماههای اخیر مشکلات معیشتی خانوارهای ایرانی با افزایش گرانی کالاها و خدمات شتاب بیشتری گرفتهاست؛ اخیرا بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران گفت که خط فقر در جامعه ایران برای خانوار ۴ نفره، ۱۰ میلیون تومان است.
طرح ارائه کالابرگ برای تأمین کالاهای اساسی در حالی است که دولت ایران هم اکنون با محدودیتهای فروش نفت، کمبود منابع ارزی و کسری بودجه مواجه است.
مرکز آمار ایران اخیرا نرخ تورم سالانه شهریورماه برای خانوارهای ایرانی را ۲۶ درصد اعلام کرد که نسبت به مردادماه افزایش داشت.
در سالهای اخیر و با تشدید فشار اقتصادی در ايران، شماری از مقامات این کشور مسئله توزیع کوپن برای کالاهای اساسی را چندین بار مطرح كردهاند؛ از جمله اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور، در نیمه اردیبهشتماه گفته بود كه ممکن است کالاها با سهمیهبندی و کوپنی توزیع شوند.
دو سال پیش نیز طرحی به نام کالا کارت معرفی شد تا کالاهای اساسی وارداتی با ارز دولتی به دست مصرفکنندگان نهایی برسند.
اسفند همان سال (۱۳۹۷) نمایندگان مجلس ایران با اختصاص ۱۴ میلیارد دلار برای تأمین کالاهای اساسی و دارویی با نرخ ارز ترجیحی موافقت کرده بودند. طبق این مصوبه دولت مکلف شده بود از کالابرگ الکترونیکی برای تأمین کالاهای اساسی با نرخ ارز ترجیحی یا پرداخت نقدی استفاده کند.
شهروندان ایران با کوپن بیگانه نیستند؛ در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق، بنزین، برنج، روغن، قند و شکر با کوپن توزیع میشد.
دولت ایران بر این باور بود که با توزیع کوپنی کالاهای ضروری، حداقل معیشت را برای عموم مردم تأمین کردهاست اما منتقدان معتقد بودند سیستم کوپنی باعث ترویج بازار سیاه و مصرف نامتوازن میشود.