دلایل خشکسالی در سوریه، عراق و ایران، آشکار شد
یک مطالعه جدید نشان داده که خشکسالی سه ساله منطقه که باعث شده میلیونها نفر در سوریه، عراق و ایران با کمبود آب مواجه شوند، بدون تغییرات آب و هوایی ناشی از انسان اتفاق نمیافتاد.
بر اساس مطالعه گروهی از دانشمندان بینالمللی آب و هوا که روز چهارشنبه در مجله World Weather Assessment منتشر شد، خشکسالی در غرب آسیا که از ژوئن ۲۰۲۰ آغاز شد، عمدتاً ناشی از دمای بالاتر از حد معمول است که باعث تبخیر و کاهش بارندگی شده است.
فردریک اتو، دانشمند آب و هوا در امپریال کالج لندن، که این مطالعه را رهبری میکرد، گفت: بدون گرم شدن زمین به میزان ۱.۲ درجه سانتیگراد از اواسط قرن ۱۹، خشکسالی هرگز رخ نمیداد.
بر اساس این مطالعه که هنوز مورد بررسی قرار نگرفته، اما از تکنیکهای علمی معتبر برای جستجوی نشانههای گرمایش جهانی پیروی میکند، وضعیت تغییر آب و هوا که به یک بحران انسانی تبدیل شده است، مردم را تشنه، گرسنه و آواره کرده است.
این تیم دما، میزان بارش و رطوبت را مورد مطالعه قرار داد و اتفاقات سه سال گذشته را با شبیهسازیهای رایانهای متعدد از شرایط در جهانی بدون تغییرات آب و هوایی ناشی از انسان مقایسه کرد.
محمد رحیمی، استاد اقلیم شناسی دانشگاه سمنان و یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: «تغییرات اقلیمی جهانی ناشی از فعالیتهای انسان، زندگی را برای دهها میلیون نفر در غرب آسیا به طور قابل ملاحظهای دشوارتر میکند.»
اتو گفت که شبیهسازیهای کامپیوتری نشانههای قابل توجهی از تغییر آب و هوا در کاهش بارندگی پیدا نکردند، که کم بود اما بسیار نادر نبود، و اشاره کرد که تبخیر آب در دریاچهها، رودخانهها، تالابها و خاکها که در اثر گرمای ناشی از تغییرات آب و هوایی رخ داد، بسیار بیشتر از حد انتظار بود.
نویسندگان این مطالعه علاوه بر تبدیل شرایط آب و هوای تقریباً معمولی به خشکسالی شدید، احتمال خشکسالی در سوریه و عراق را ۲۵ برابر بیشتر و در ایران ۱۶ برابر بیشتر تخمین میزنند.
کلی اسمیت، دستیار مرکز ملی کاهش خشکسالی ایالات متحده در نبراسکا، که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت که این تحقیق منطقی است.
رعنا الحاج، یکی از نویسندگان این مطالعه از مرکز آب و هوا، فدراسیون صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر آب در لبنان گفت که خشکسالی در خاورمیانه استثنایی نیست و درگیریها، از جمله جنگ داخلی در سوریه، منطقه را به دلیل خراب شدن زیرساختها و مدیریت ضعیف، در برابر خشکسالی آسیبپذیرتر میکند.
اتو گفت: «این واقعاً محدودیتهایی را که برخی افراد میتوانند با آن سازگار شوند، لمس میکند. تا زمانی که ما به سوزاندن سوختهای فسیلی ادامه دهیم یا حتی مجوزهای جدیدی برای اکتشاف میادین جدید نفت و گاز اعطا کنیم، این نوع رویدادها بدتر هم خواهند شد و همچنان به تخریب معیشت و بالا نگه داشتن قیمت مواد غذایی ادامه می دهد.»
وی افزود: «این رویداد تنها مختص انسانها در برخی از نقاط جهان نیست و در واقع مشکلی است که برای همه مردم جهان خواهد بود.»