افزایش فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان؛ کشمکش میان شورای امنیت و طالبان
گزارش جدید تیم تحلیل و نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره افغانستان جنجال به پا کرد.
این گزارش نسبت به افزایش فعالیت گروههای تروریستی از جمله القاعده و داعش در افغانستان هشدار داده است.
داعش خراسان و نفوذ آن در افغانستان
شورای امنیت در گزارش جدید خود بیان کرد که شاخه خراسان گروه تروریستی داعش به طور قابل توجهی در میان طالبان نفوذ کرده است.
در این گزارش آمده است داعش خراسان «بهرغم از دست دادن قلمرو و تلفاتی که داشته است، همچنان تهدیدی جدی در افغانستان و منطقه بهشمار میرود.»
بر اساس ارزیابی این گزارش، داعش خراسان ابتدا به شیعیان، سپس به طالبان، و در نهایت به غیرنظامیان حمله میکند.
درحالیکه طالبان بارها تاکید کرد داعش خراسان را در افغانستان شکست داد، گزارش شورای امنیت خاطرنشان کرد که داعش خراسان «نفوذ زیادی در میان طالبان دارد.»
بر اساس این گزارش، راهبردداعش خراسان برای جذب افراد بیشتر تغییر کرده و «با استقبال از غیرسلفیها و تمرکز بر جذب طالبان سرخورده و جنگجویان خارجی، استراتژی استخدام فراگیرتری را اتخاذ کرده است.»
در ادامه این گزارش شورای امنیت آمده است که ثناالله غفاری با نام مستعار شهاب المهاجر، رهبر داعش خراسان هنوز زنده است و در ولایت کنر در افغانستان حضور دارد.
افزایش فعالیت القاعده
شورای امنیت سازمان ملل در این گزارش تاکید کرد که طالبان روابط خود با شبکه القاعده را حفظ کرده و القاعده هشت اردوگاه آموزشی جدید در افغانستان ایجاد کرده است.
بر اساس این گزارش، چهار اردوگاه القاعده در استانهای غزنی، لغمان، پروان و ارزگان ایجاد شده و این گروه تروریستی یک انبار تسلیحاتی در پنجشیر ایجاد کرده است.
در این گزارش آمده است، مقامهای ارشد القاعده همچنان در افغانستان حضور دارند و طالبان در تلاش است تا روابط خود را با القاعده کمتر نمایان کند.
این گزارش همچنین تاکید کرد که القاعده خانههای امن برای تسهیل رفتوآمد بین افغانستان و ایران در هرات، فراه، هلمند، و کابل در اختیار دارد.
واکنش طالبان
سخنگوی طالبان گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد را رد کرد.
ذبیحالله مجاهد در بیانیهای که روز پنجشنبه (12 بهمن) منتشر شد، تاکید کرد: «هیچکسی مربوط به القاعده در افغانستان وجود ندارد و نههم به کسی اجازه میدهیم که از خاک افغانستان علیه کدام جهت استفاده نماید.»
او افزود که سازمان ملل متحد یک «برنامه منظم» انتشار اتهام و شایعات علیه طالبان را آغاز کرده است.
سخنگوی طالبان گفت: «متأسفانه گزارشهای شورای امنیت از منابعی سرچشمه میگیرند که بیست سال بهخاطر منافعشان در کنار اشغال ایستاده بودند و با آزادی، آبادی و امنیت افغانستان حساسیت دارند.»
او همچنین گفت: کشورهایی که در افغانستان شکست خوردهاند، «کینه»ی خود را تبارز میدهند و «چنین افواهات» پخش میکنند.
مجاهد افزود: «اما آن کشورهای عضو که روابط خوب با افغانستان دارند، باید اجازه ندهند که اعتبار این نهاد بزرگ بینالمللی صدمه ببیند و تصامیم آن بر محور اهداف سیاسی چند کشور بچرخد.»