توقیف و سانسور بر فعاليتهاى فرهنگی و هنرى ايران در سال ۲۰۱۹ سایه افکند
سال ۲۰۱۹ شاهد اقدامات سرکوبگرانه رژیم ایران علیه فعالیتهای فرهنگی و هنری شد که به نقض مقامات این کشور به تمام جلوههای آزادی بیان در آن نشان میدهد.
سال ۲۰۱۹ شاهد اقدامات سرکوبگرانه رژیم ایران علیه فعالیتهای فرهنگی و هنری شد که به نقض مقامات این کشور به تمام جلوههای آزادی بیان در آن نشان میدهد.
كاهش بودجه سال ۹۹ صداوسیما
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سهم سازمان صداوسیمای ایران برای تولید برنامههای صوتی و تصویری از بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۹ معادل ۱۷۴۵ میلیارد تومان است، با اين حال بودجه صداوسیماییها باز هم نسبت به سال گذشته کسری 100 میلیاردی به دنبال داشت.
ممنوعیت توزیع برخی کتب در نمایشگاه تهران
سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «خواندن توانستن است» از ۴ تا ۱۴ اردیبهشت ماه (2۴ آوریل تا ۴ مه) در مصلای خمینی برگزار شد. از جمله حاشیههای این نمایشگاه ممنوعیت توزیع برخی کتابها بود که انتقادهای زیاد را در پی داشت.
بازداشت جاس استون در کیش
یک خواننده زن بریتانیایی که در ۹ تیر ماه (۳۰ ژوئن) در جزیره کیش ایران بازداشت شده بود، بعد یک روز دیپورت شدهاست. جاس استون در پستی که در اینستاگرام خودش منتشر کرده، نوشته در ادامه برنامه تور جهانی خودش، به ایران وارد شده ولی قصد برگزاری کنسرت نداشتهاست. او گفته که میدانسته برگزاری کنسرت موسیقی زنان در ایران غیر قانونی است و قصد تغییر سیاستهای کشورهایی که به آن سفر میکند را ندارد، ولی مقامهای ایرانی حرف او مبنی بر عدم برگزاری کنسرت را باور نکردهاند.
اکران جنجالی «مسخره باز»
به گزارش سلام سینما، مراسم اکران خصوصی فیلم «مسخره باز» به کارگردانی و نویسندگی همایون غنیزاده در 19 مهر ماه (۱۱ اکتبر) با عکسها و یدئوهاى جنجالی برگزار شد که واکنشهای تندرو را به نوع پوشش مهمانان زن، به ویژه «متین ستوده» بازیگر ایرانی بین کاربران نزدیک به اصولگرایان در رسانههای اجتماعی برانگیخت. مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی ایران در ۲۴ همان ماه (1۶ اکتبر) از تصویب شیوهنامه فوری داد که طبق آن چهرههای هنری در مراسم و برنامههای مختلف باید چارچوب را رعایت کنند.
پائین آمدن خانه پدری از پرده سینماها
به گزارش بیبیسی، فیلم «خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری در پنجمین روز اکرانش ۶ آبان ماه (۲۳ اکتبر) برای دومینبار به دستور دادسرای فرهنگ و رسانه ایران توقیف شد تا به عمر توقیف ۱۰ سالهاش اضافه شود. اکران این فیلم در دی ماه ۱۳۹۳ آغاز شده بود ولی در نخستین روز اکران عمومی آن از پرده پایین کشیده شد. با وجود مشکلاتی که «خانه پدری» با آن رو بهرو شده، این فیلم در سال ۱۳۹۱ موفق شد جایزه افقهای فستیوال فیلم «ونیز» را به دست بیاورد.
بیانهای اعتراضی سینماگران
به گزارش خبرگزاری ایلنا، بیش از ۲۰۰ سینماگر ایرانی از طیفهای گوناگون در ۱۱ آبان ماه (2 نوامبر) با انتشار بیانیهای ۱۰ مادهای، به مواردی چون «اختناق و سانسور، ناتوانی قوه مجریه در اجرای قانون و ورود سرمایههای مشکوک به سینما» اعتراض و اعلام کردند: «بیزاری خود را از سیاستهای تفتیش شکل و محتوا به هر نحوی اعلام میکنیم و خواهان آزادی بیان و اندیشه هستیم». بهرام بیضایی، اصغر فرهادی، جعفر پناهی، و رخشان بنیاعتماد از جمله سینماگرانی هستند که امضایشان پای این بیانیه دیده میشود.
حذف شاهکارهای ادبیات فارسی از کتبهای درسی
حذف گسترده آثار شاعران و نویسندگان مطرح ایران از كتب درسى مدارس، انتقادهای بسیاری از اهالی فرهنگ و ادب را در این کشور به همراه داشتهاست. حسین قاسمپور مقدم، مدیر گروه تألیف کتب درسی فارسی در 13 آبان ماه (23 اکتبر) طی گفتوگویی با روزنامه همشهرى اعلام کرد: «آثار برخی در دایره نظام ارزشی ما نیست».
موج بازداشت فعالان فرهنگی کرد
بنا به رسانههاى ايرانى، نیروهای انتظامی اين کشور طی آذر ماه (نوامبر) با تفتیش منازل شماری از فعالان ادبی و فرهنگی کرد و ضبط وسایل شخصی شان از جمله کتابها، دستنوشتهها، لپتاپها و موبایلها، آنها را بازداشت کردند. هنوز دلایل بازداشت و مکان نگهداری اين افراد اطلاع دقیقی در دست نیست.
حذف نماينده سينماى ایران از اسکار ۲۰۲۰
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی تابناک، آکادمی علوم و هنرهای سینمایی «اسکار» شامگاه ۲۵ آذر ماه (۱۶ دسامبر) فهرست نامزدهای ماقبل نهایی خود را اعلام کرد که نامی از «در جستجوی فریده» ساخته آزاده موسوی و کوروش عطایی در هیچ یک از دو بخش مستند بلند و بینالملل دیده نمیشود و بدین ترتیب، سینمای ایران در گام نخست از این رقابت حذف شد.