اعتراضات و تحریمها .. برجستهترین عناوین خبری ایران در سال 2019
صحنه سیاسی در ایران شاهد رویدادهای بزرگی در سال 2019 شده است. از جمله تحریمهای جدید آمریکا، اعتراضات گسترده در شهرهای ایران، حمله ایران به نفتکشها.....
صحنه سیاسی در ایران شاهد رویدادهای بزرگی در سال 2019 شده است. از جمله تحریمهای جدید آمریکا، اعتراضات گسترده در شهرهای ایران، حمله ایران به نفتکشها.....
ایتالیا، فرانسه و آلمان مجوز شرکت هواپیمایی ماهان را لغو کردند
یک مقام ارشد دولت آلمان روز 1 بهمن (21 ژانویه) گفت که برلین مجوز شرکت هواپیمایی ماهان را برای فعالیتهایش در آلمان لغو کردهاست. به گفته این مقام آلمانی این تصمیم، هم به دلیل مسائل امنیتیو هم به خاطر تردید نسبت به استفاده از این شرکت هواپیمایی ایرانی برای مقاصد نظامی گرفته شدهاست.
وزارت امور خارجه فرانسه همچنین اعلام کرد که پروازهای هواپیماهای این شرکت هواپیمایی از روز اول آوریل اجازه ورود به خاک فرانسه را نداشت.
ایتالیا هم پروازهای ماهان ایر را از 24 آذر (15 دسامبر) ممنوع کرد.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
وزارت خزانه داری آمریکا روز 2 فروردین (22 مارس)، 14 فرد و 17 نهاد مرتبط با برنامه هستهای و موشکی ایران را به فهرست تحریمی موسوم به SDN اضافه کرده است.
رئیسجمهوری آمریکا روز 18 اردیبهشت (8 مه) با صدور یک فرمان اجرایی بخش فولاد و صنایع معدنی ایران را تحریم کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا روز 17 خرداد (7 ژوئن) شرکت پتروشیمی ایران و همچنین 33 شرکت اقماری این شرکت را به اتهام حمایت از سپاه پاسداران تحریم کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، با امضاییک فرمان اجرایی روز 3 تیر (24 ژوئن) اعلام کرد که واشنگتن تحریمهای سختی علیه علی خامنهای رهبر ایران و منصوبان او وضع کردهاست.
استیو منوچین وزیر امور خزانهداری آمریکا آن روز اعلام کرد که هشت فرمانده سپاه پاسداران در فهرست تحریمهای تازه ایالات متحده قرار گرفتهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز 27 تیر (18 ژوئیه) پنج شخص حقیقی و هفت موسسه را به دلیل «تهیه مواد حساس» برای برنامه هستهای ایران تحریم کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز 9 مرداد (31 ژوئیه) در بیانیهای اعلام کرد، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، را مورد تحریم قرار داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا روز 12 شهریور (3 سپتامبر) اعلام کرد که سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه هوافضای ایرانو مرکز تحقیقات هوافضای ایران به فهرست تحریمهای این کشور افزوده شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز 29 شهریور (20 سپتامبر) اعلام کرد که بانک مرکزیو صندوق توسعه ملی ایران را به فهرست تحریمهای این کشور افزوده است.
وزارت خارجه آمریکا ضمن تمدید معافیتها در زمینه همکاری هستهای غیرنظامی با ایران برای «حفظ نظارت بر آن» روز نهم آبان (31 اکتبر) اعلام کرد بر بخش عمران و ساختوساز، بهخاطر «ارتباطاتی که با سپاه پاسداران دارد»، تحریمهای تازهای اعمال میشود.
آمریکا سپاه را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز 19 فروردین (8 آوریل) کلیت سپاه پاسداران ایران را در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» قرار داد. به گفته مقامهای دولت آمریکا قرار دادن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی باعث انزوای بیشتر ایران خواهد شد و حاوی این پیام است که آمریکا تداوم حمایت ایران از گروههای شورشی و دیگر اقدامات بیثابتکننده در خاورمیانه را تحمل نخواهد کرد.
محدودیتهای آمریکا برای فعالیت اتمی ایران در ادامه فشار حداکثری
دولت آمریکا روز 13 اردیبهشت (3 مه) با تأکید بر ادامه سیاست «فشار حداکثری بر رژیم ایران» چند محدودیت جدید بر فعالیتهای هستهای ایران وضع کرد و از بین پنج معافیت قبلی برای همکاری هستهای با ایران، به دو معافیت خاتمه داد.
آمریکا: ایران مسئول حمله به نفتکشها در دریای عمان است
در روز 23 خرداد (13 ژوئن)، دو کشتی نفتکش در نزدیکی تنگه هرمز و در هنگام عبور از دریای عمان مورد حمله قرار گرفتند. این دو نفتکش «فرونت التر» با پرچم جزایر مارشال و «کوکوکا کاریجس» با پرچم پاناما معرفی شدهاند. «فرونت التر» از امارات به سمت تایوان،و نفتکشدوم از عربستان به سمت سنگاپور در حرکت بود. یکی از دو نفتکش متعلق به ژاپن و دیگری متعلق به نروژ بود.
نیروی دریایی آمریکا پنجشنبه شب (23 خرداد) ویدئویی را منتشر کرد که ظاهرا نشان میدهد در ساعت 4:10 بعدازظهر پنجشنبه به وقت محلی،یک قایق گشتی سپاه پاسداران به کشتی آسیبدیده کوکوکا کاریجس نزدیک شده و یک مین عملنکرده را از بدنه این نفتکش جدا کرد.
سپاه یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کرد
سپاه پاسداران روز 30 خرداد (20 ژوئن) اعلام کرد که یک فروند پهپاد آمریکایی را سرنگون کرده است. سپاه مدعی شد که این پهپاد وارد قلمرو هوایی ایران در منطقه کوه مبارک استان هرمزگان شده بود اما یک مقام نظامی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، گفته است، هیچ یک از پهپادهای این کشور در آسمان ایران نبودهاند.
انصراف ترامپ از حمله به ایران در آخرین دقیقه
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه 31 خرداد (21 ژوئن) اعلام کرد که در دقایق آخر، حمله به ایران در واکنش به سرنگونی پهپاد آمریکایی لغو کرده است.
توقیف ابرنفتکش ایران در جبل الطارق
دولت جبلالطارق روز 13 تیر (4 ژوئیه) در بیانیهای رسمی از توقیف یک ابرنفتکش در آبهای خود خبر داد که به گفته خبرگزاری رویترز «از ایران» عازم سوریه بوده است.
بریتانیا رسما ایران را به تلاش برای سد کردن راه نفتکش خود متهم کرد
دولت بریتانیا روز 20 تیر (11 ژوئیه) رسماً اعلام کرد که سه قایق متعلق به ایران تلاش کردهاند در آبهای خلیج راه را بر روییک نفتکش این کشور ببندند.
اعمال محدودیت بر تردد دیپلماتهای ایرانی در آمریکا
خبرگزاری رویترز روز 25 تیر (16 ژوئیه) گزارش داد که آمریکا با ارسال نامهای به نمایندگی دیپلماتیک ایران در سازمان ملل در نیویورک خواسته است دیپلماتها و خانوادههای آنها تنها در مسیر سازمان ملل، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل، اقامتگاه سفیر ایران و فرودگاه جان اف. کندی تردد کنند.
آمریکا یک پهپاد ایرانی را در تنگه هرمز سرنگون کرد
دونالد ترامپ روز 27 تیر (18 ژوئیه) گفت ناو جنگی «یو اساس باکسر» آمریکا یک پهپاد ایرانی که به هزار متری آن نزدیک شده بود را سرنگون کرده است. رئیسجمهوری آمریکا گفت که این اتفاق در تنگه هرمز رخ داده است.
ایران دو نفتکش بریتانیایی را در تنگه هرمز توقیف کرد
سپاه پاسداران روز 28 تیر (19 ژوئیه) اعلام کرد که یک نفتکش بریتانیایی را در تنگه هرمز توقیف کرده است. همچنین گزارشهایی در خصوص توقیف دومین نفتکش بریتانیایی در خلیج منتشر کرده است.
حمله موشکی به نفتکش سابیتی
روز 19 مهر (11 اکتبر)، نفتکش سابیتی متعلق به ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران در ۶۰ مایلی سواحل جده در دریای سرخ هدف حملهٔ دو موشک ناشناس قرار گرفت و به مخازن آن آسیب وارد شد.
کشف توطئه یک شبکه وابسته به ایران علیه سازمان مجاهدین خلق
پلیس آلبانی روز اول آبان (23 اکتبر) اعلام کرد توطئه یک شبکه شبهنظامی ایرانی را کشف کرده که قصد داشتند حملات برنامهریزی شدهای علیه اعضای تبعیدی سازمان مجاهدین خلق در این کشور انجام دهند.
سازمان ملل نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز 23 آبان (14 نوامبر) با صدور قطعنامهای «نقض حقوق بشر در ایران» را محکوم کرد و از جمله نسبت به بازداشتهای خودسرانه، شرایط زندانها، تبعیض علیه زنان و تداوم آزارهای سازمانیافته در این کشور علیه اقلیتهای مذهبی ابراز نگرانی عمیق نمود.
مجمع عمومی سازمان ملل روز27 آذر (18 دسامبر) قطعنامه محکومیت وضعیت حقوق بشر در ایران را تصویب کرد.
افزایش قیمت بنزین؛ شهرهای مختلف ایران صحنه اعتراضات شد
بامداد روز 24 آبان (15 نوامبر) شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران از افزایش سه برابری بهای بنزین در این کشور خبر داد. در واکنش به افزایش قیمت بنزین، از روز جمعه 24 آبان تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف ایران آغاز شد.در این اعتراضات، دستکم 300 نفر کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.