امارات در انتقال به انرژیهای تجدیدپذیر، خاورمیانه را رهبری میکند
گزارش بینالمللی جدیدی که در حاشیه کنفرانس COP28 منتشر شد، نشان میدهد که خاورمیانه دومین منطقه با سریعترین رشد در ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۲ است.
تجزیه و تحلیل انجام شده توسط Zero Carbon Analytics نشان میدهد که امارات متحده عربی، اردن و عمان از نظر رشد ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر پیشرو در بین کشورهای منطقه هستند.
انتظار میرود سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی به تنهایی در خاورمیانه بین سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۷ نسبت به پنج سال گذشته سه برابر شود و فرصتی را برای منطقه در راستای دور شدن از سوختهای سنتی نشان دهد.
تحلیلها نشان میدهد که امارات متحده عربی، ایران و اردن خود را پیشرو در رقابت برای تنوع بخشیدن به ترکیب انرژی خود قرار دادهاند و پس از آن عمان، قطر و لبنان قرار دارند.
کشورهای خاورمیانه تنها از ماه می ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۳ شاهد افزایش ۵۷ درصدی ظرفیت انرژی خورشیدی و بادی بودهاند.
انتظار میرود این منطقه به نقطه عطفی برسد و انرژی خورشیدی به عنوان موثرترین گزینه از نظر هزینه، ظرفیت نصب شده و بازده اقتصادی ظهور کند.
این تحلیل میگوید که انرژی خورشیدی در امارات متحده عربی که ریاست کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل (COP28) را در سال جاری بر عهده دارد، تقریباً ۵۰ درصد ارزانتر از میانگین جهانی است.
عمان در حال گسترش انرژی خورشیدی در خاورمیانه با تغییر سرمایهگذاری از سوختهای فسیلی است و بیش از ۱۸ گیگاوات پروژه خورشیدی بالقوه در دست توسعه یا در دست ساخت اعلام شده است.
اردن جزو هشت کشور اول جهان با بالاترین نرخ رشد برای سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب انرژی خود است.
صندوقهای ثروت دولتی کشورهای حوزه خلیج عربی نیز اخیراً توجه خود را به منابع انرژی تجدیدپذیر معطوف کردهاند.
بر اساس سناریوی سیاست اعلام شده آژانس بینالمللی انرژی، انتظار میرود تولید برق خورشیدی در خاورمیانه تا سال ۲۰۳۰ به ۹ برابر افزایش یابد و به اوج ۱۰ درصد در مقایسه با ۱ درصد فعلی برسد.
بر اساس این گزارش، ظرفیت تجمعی انرژی خورشیدی نصب شده در خاورمیانه بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ حدودا ۳۰ برابر شده، در حالی که این میزان در سطح جهان تنها ۴.۶ برابر بوده است.
خورشیدی فتوولتائیک فناوری غالبی است که باعث رشد منابع انرژی تجدیدپذیر در منطقه میشود و ۹۲.۷ درصد از کل ظرفیت تجدیدپذیر نصب شده در سال ۲۰۲۲ را تشکیل میدهد.
شادی خلیل، مدیر کمپینهای صلح سبز برای خاورمیانه و شمال آفریقا، درباره نتایج این تحلیل میگوید: «دکتر سلطان الجابر، رئیس کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (COP28)، از دولتها خواست تا با سه برابر شدن ظرفیتهای انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری دو برابری مصرف انرژی تا سال ۲۰۳۰ موافقت کنند.
وی افزود: «این گزارش شواهدی مبنی بر پتانسیل انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر خاورمیانه را در اعداد تقویت میکند. این اعداد نه تنها پیشرفت منطقه، بلکه آمادگی آن را برای یک تحول بزرگ مطابق با دیدگاه دکتر سلطان الجابر نشان میدهد.»
لوری هیتان، افسر ارشد خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه مدیریت منابع طبیعی، میگوید: «کشورهای خاورمیانه متوجه شدهاند که باید در زمینه انتقال انرژی کارهای بیشتری انجام دهند.»
وی افزود: برخی از کشورهای منطقه به منابع مالی برای پروژهها دسترسی ندارند و برای ایجاد ظرفیت خود و نشان دادن انضباط نهادی نیاز به حمایت دارند. این کشور دارای قابلیتهای مالی و نهادی برای تسریع در توسعه پروژههای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر و الگویی برای سایرین در منطقه و فراتر از آن است.