سازمان ملل از آزادی چهار نفر از فعالان حقوق زنان در افغانستان خبر داد
دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل اعلام کرد که چهار زن معترض بازداشت شده از سوی طالبان آزاد شدهاند.
دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل، روز شنبه (۲۳ بهمن) با نشر این خبر در صفحه فیسبوک رسمی خود نوشت:« سازمان ملل از آزادی چهار نفر از فعالان حقوق زنان در افغانستان از سوی طالبان استقبال میکند.»
این نهاد نیز تاکید کرده است که به تلاشهای خود برای حمایت از حقوق همه افغانها ادامه خواهد داد.
پیش از این، «لیز تروسل» سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل روز سهشنبه (۱۹ بهمن) در یک کنفرانس خبری خواستار آزادی این زنان شده و گفته بود:« ما به شدت نگران امنیت زنان ناپدید شده و اعضای خانوادهی آنها هستیم.»
او افزود: «پروانه ابراهیمخیل و تمنا زریاب پریانی با بستگانشان روز ۱۹ ژانویه (۲۹ دی) ربوده شدند، در حالی که مرسل عیار و زهرا محمدی هفته گذشته بازداشت شدند و تاکنون هیچ اطلاعاتی در مورد محل نگهداری آنها وجود ندارد.»
بازداشت و ناپدید شدن فعالان حقوق زنان در افغانستان، واکنشهای گستردهای را برانگیخته است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل در کابل (یوناما) بارها در این مورد ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواسته است که تا اطلاعاتی در مورد محل نگهداری این زنان ارائه کنند.
سازمان عفو بینالملل، اتحادیه اروپا و نمایندگی ویژه آمریکا برای زنان افغانستان نیز خواستار آزادی این فعالان شدند.
درحالی که طالبان بازداشت این فعالان حقوق زنان را رد کرده و آن را ادعای بیاساس خواند، ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد که یک زن افغان به نام «تمنا زریاب پریانی» در حال فریاد زدن است و میگوید که نیروهای طالبان در خانهاش را میکوبند.
در همین حال، آسوشیتدپرس در گزارشی تاکید کرد که نیروهای طالبان تمنا پریانی و خواهرانش را شامگاه چهارشنبه در کابل بازداشت کردهاند.
بر اساس این گزارش، نیروهای طالبان که خود را مامور اداره اطلاعات معرفی کردهاند، همچنین در روزهای گذشته اقدام به بازداشت چند فعال حقوق زنان از جمله پاراوانا ابراهیم خیل کردهاند.
بازداشت فعالان حقوق زنان در افغانستان پس از آن صورت گرفته که شماری از زنان افغان با راه اندازی کمپین گستردهای، اعتراض خود را نسبت به پوشیدن برقع طالبان ابراز کردند. رسانههای داخلی فیلمهایی را منتشر کردند که نشان میدهند زنان برقع را میسوزانند.
زنان معترض در حین سوزاندن برقع شعار دادند: «ما حجاب اسلامی داریم نیاز به برقع نیست.»
این زنان همچنین از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، در برابر عملکردها و سیاستهای طالبان در قبال زنان معترض بودند. آنان چندین بار نیز به خیابان آمده و فریاد «نان، کار و آزادی» سر داده بودند.