گزارش تحلیلی | ارزیابی آمریکا از تشابه تجربه افغانستان و اوکراین
سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده در حال بررسی ارزیابیهای خود از عملیات روسیه در اوکراین و ناکامی آن در ارزیابی وضعیت در افغانستان هستند.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت چند هفته قبل از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در اواخر فوریه، از مقامات اطلاعاتی آمریکا در مجلس سنا پرسیده شد آیا میتوان ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین را با وینستون چرچیل نخست وزیر فقید بریتانیا یا اشرف غنی رئیسجمهور سابق افغانستان مقایسه کرد؟
پیش بینی
مقامات اطلاعاتی شروع به بررسی نحوه ارزیابی سازمانهایشان از اراده و توانایی دولتهای خارجی برای جنگ کردند، زیرا کاخ سفید ارسال تسلیحات و حمایت از کییف را افزایش میدهد، و در تلاش است پیشبینی کند که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه چه هدفی را در اجتناب از جنگ مستقیم با روسیه دنبال میکند.
به گزارش سیانان، کمیته اطلاعات سنا در ماه مه، نامه محرمانهای را به دفتر مدیر اطلاعات ملی ارسال کرد که در آن از چگونگی ارزیابی آژانسهای اطلاعاتی پیرامون وضعیت اوکراین و افغانستان پرسیده شد.
اگر چه هیچ جدول زمانی عمومی برای این بازنگری که قبل از نامه کمیته اطلاعات آغاز شده بود، تعیین نشده، اما به گفته افرادی که با ارزیابیهای قبل از جنگ آشنا بودند و برای بحث در مورد اطلاعات حساس خواستند نامشان فاش نشود، مقامات برخی اشتباهات را شناسایی کردند.
سو گوردون، معاون سابق مدیر اطلاعات ملی، گفت که تحلیلگران ممکن است بیش از حد به شمارش ذخیره اقلام نظامی و الکترونیکی روسیه اعتماد کرده باشند.
این گزارش نشان میدهد که زلنسکی به دلیل امتناع از فرار در زمانی که روسیه چند تیم را برای دستگیری یا ترور او فرستاد، مورد تمجید جهانی قرار گرفت.
از سوی دیگر، چند ماه پس از آنکه وزیر امور خارجه آمریکا از وی خواست با نزدیک شدن به عقبنشینی نظامی آمریکا، غنی افغان به تنهایی و در انزوا از کشورش گریخت.
به گفته این آژانس آمریکایی، غنی حتی به دیگر رهبران سیاسی که در حال مذاکره برای انتقال مسالمت آمیز قدرت با طالبان بودند، نگفته است که او قصد خروج دارد.
خروج ناگهانی و مخفیانه او کابل، پایتخت را بیسکان کرد، زیرا نیروهای ایالات متحده و ناتو پس از ۲۰ سال در مراحل پایانی خروج آشفته خود از کشور بودند.
اعتراف به اشتباه محاسباتی
برای زلنسکی، تنشهای قبل از جنگ با واشنگتن بر سر احتمال حمله روسیه و آمادگی اوکراین وجود داشت. به گفته افرادی که با این مناقشه آشنا هستند، نقطه عطف ماجرا این بود که ایالات متحده میخواست، اوکراین نیروهای خود را از غرب برای تقویت دفاع به اطراف کییف منتقل کند.
حتی اندکی قبل از جنگ، زلنسکی و مقامات ارشد اوکراینی تا حدی برای کاهش ترس مردم و محافظت از اقتصاد، هشدارهای حمله روسیه را نادیده گرفتند.
در اینباره، یک مقام آمریکایی گفت که این باور وجود دارد که زلنسکی هرگز بحرانی در سطح کشورش را تجربه نکرده است.
اسکات پریر، مدیر فعلی آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده، در ماه مارس شهادت داد که «نظر من، بر اساس عوامل مختلف، این بود که اوکراینیها آنطور که فکر میکردم آماده نیستند. بنابراین، من تمایل آنها را زیر سوال بردم. این ارزیابی ضعیفی از طرف من بود، زیرا آنها شجاعانه و با افتخار جنگیدند و کار درست را انجام میدهند.»
در ماه مه، پریر از دیدگاه کل جامعه اطلاعاتی فاصله گرفت و گفت که هیچ ارزیابی مبنی بر «اینکه اوکراینیها اراده مبارزه ندارند» را ندارد.