ایرانیها بیشتر در کدام مناطق سوئد زندگی میکنند؟
ایرانیها یکی از گروههای بزرگ مهاجر در کشور سوئد محسوب میشوند که عمدتاً در شهرهای استکهلم، گوتنبرگ، مالمو، یوتبری و اوپسالا سکونت دارند.
آمارها نشان میدهند تا سال ۲۰۱۹ دست کم ۸۰ هزار نفر از ساکنان سوئد در ایران متولد شده بودند و حدود ۴۱ هزار نفر از سوئدیها نیز دستکم یک والد ایرانی داشتند.
اولین موج مهاجران ایرانی متشکل از ۵ هزار پناهنده ایرانی بود که در سالهای ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰ مصادف با انقلاب ۱۳۵۷ در ایران به سوئد گریختند.
بیشتر این افراد از میانسالان و هواداران طبقه متوسط حکومت پهلوی بودند که با انقلاب ایران مخالف بودند.
با شروع جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۰ نیز تقریباً ۲۰ هزار شهروند ایرانی به سوئد پناهنده شدند. سوئدیهای نسل دوم ایرانی در آموزش عالی و در برخی از حرفههای پردرآمد مانند دندانپزشکی و مهندسی حضور خوبی دارند.
حدود ۶۰ درصد از ایرانیان سوئد تحصیلات عالی دارند. این رقم بیش از میانگین سوئد (۴۵ درصد) است. فرهنگ ایرانی با تاکید بر آموزش شاید بخشی از علت این امر باشد. مهندس یا پزشک شدن در بسیاری از خانواده ها یک ارزش است.
اقلیتهایی که در بین ایرانیان سوئد به وفور دیده میشوند شامل آذریها، کردها، ارمنیها و آشوریها میشوند.
همچنین در یک برهه تاریخی تعدادی از قبایل بلوچ به سوئد مهاجرت کردند که حدود ۴۰۰۰ هزار نفر برآورد میشوند.
به طور کلی کشور سوئد در قاره اروپا از گذشته تاکنون جزو کشورهای پرطرفدار و مورد علاقه ایرانیان برای مهاجرت محسوب میشده است. امنیت بالا، موقعیتهای مناسب شغلی، داشتن دانشگاههایی با رنکینگ بالای جهانی باعث شده تا همواره سوئد، یکی از مهاجرپذیرترین کشورها باشد.
از جمله ایرانی سوئدیهای سرشناس میتوان به اردلان شکرآبی، وزیر اداره عمومی سوئد، سوسن تسلیمی، بازیگر، آرش لباف و کامرون کارتیو (خواننده)، سامان قدوس، بهرنگ صفری، آرش بیات، امین نظری و ویلیام آتشکده، (فوتبالیست)، فرزان اطهری (مدل)، تریتا پارسی، بنیانگذار و رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا، آزیتا قهرمان، شاعر و مترجم و رها اعتمادی، ترانه سرا و مجری اشاره کرد.