آژانس بین المللی انرژی اتمی رفتار ایران با بازرسان زن ناظر را غیرقابل قبول خواند
اینفوگرافیک | تاسیسات هستهای ایران، مکانی برای آزار بازرسان انرژی اتمی
ناظر هستهای سازمان ملل متحد، حوادث ایران مربوط به بازرسان زن خود را «غیرقابل قبول» توصیف کرد که در آن کارکنان امنیتی ایران، بازرسان زن را تحت بازرسی های نامناسب قرار دادند و ایالات متحده آن را «آزار و اذیت» خواند.
بر اساس گزارش رویترز، به نقل از چند دیپلمات، در اولین مورد امسال در سایت هسته ای نطنز، یک بازرس زن تحت بازجویی غیر ضروری از سوی کارکنان امنیتی قرار گرفت.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای که در واکنش به گزارش وال استریت ژورنال در مورد این قسمت ها منتشر کرد، اظهار کرد: «در ماه های اخیر برخی از حوادث مربوط به بررسی های امنیتی بازرسان آژانس در یکی از تأسیسات ایران رخ داده است.»
آژانس بین المللی انرژی اتمی که جزئیات بازرسی ها را محرمانه تلقی می کند، جنسیت بازرسان را مشخص نکرده و نگفته است که چه اتفاقی افتاده است.
اما آژانس، بلافاصله و قاطعانه این موضوع را با ایران مطرح کرد تا به وضوح و صراحتا توضیح دهد که چنین حوادث مرتبط با امنیت با کارکنان آژانس «غیرقابل قبول» است و «نباید دوباره تکرار شود.»
در نتیجه این تبادل بین آژانس و ایران هیچ حادثه دیگری رخ نداد.
کاظم غریب آبادی، سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در توئیتر خود نوشت: «اقدامات امنیتی در تاسیسات هسته ای در ایران به طور منطقی تشدید شده است. بازرسان آژانس به تدریج قوانین و مقررات جدیدی را ارائه کرده اند.»
این اولین بار نیست که بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران بر سر دسترسی به نطنز و رفتار بازرسان زن تنش ایجاد می شود.
در سال 2019، ایران اوراق سفر یک بازرس زن را مصادره کرد. تهران بعداً اظهار نگرانی کرد که ممکن است او «مواد مشکوک» حمل کند. در ماه آوریل، ایران همچنین دسترسی بازرسان به کارخانه غنی سازی اصلی و زیرزمینی را با استناد به نگرانی های امنیتی كه تا ژوئیه ادامه داشت، محدود كرد. ایالات متحده در مقاله ای که در این هفته در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر کرد، اعلام کرد: «بازرسان آژانس همچنان مورد آزار و اذیت نامناسب مقامات امنیتی ایران در تأسیسات هسته ای قرار گرفتند.»
و افزود: «آزار و اذیت بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی کاملاً غیرقابل قبول است.»
گفتنی است که این اظهارات دیپلماتها در حالی مطرح میشود که تنشها بین تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماههای اخیر با لغو اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران افزایش یافته است.