پارادوکس رفتاری دولت ایران با اینفلوئنسرها؛ فیلترینگ و مالیات
در شرایطی که در یک سال گذشته شبکه اجتماعی محبوب اینستاگرام در ایران از سوی رژیم فیلتر شده و دسترسی به آن تنها از طریق فیلترشکنها میسر است، دولت با شناسایی بلاگرها و اینفلوئنسرهای فعال در این شبکه در نظر دارد از آنها مالیات بگیرد.
در دو سال گذشته دولت ایران با طرح اخذ مالیات از بلاگرها و اینفلوئنسرهای اینستاگرام که بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده دارند، در میان کاربران جنجال به پا کرده است.
در طی این دو سال هربار که این موضوع مطرح شد با هجوم کاربران و انتقاد آنها همراه شده و برای مدتی به دست فراموشی سپرده شده است.
اما اینبار در شرایطی که حدود یک سال از فیلتر شدن این شبکه اجتماعی گذشته، دولت ایران با جدیت بیشتر به دنبال شناسایی بلاگرها و اخذ مالیات از آنهاست.
در حالیکه دولت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را به رسمیت نمیشناسد و آنها را یک به یک فیلتر میکند تا بلاگرها راه سختی را برای درآمدزایی در پیش داشته باشند، سازمان امور مالیاتی کشور، دارندگان بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده که از راه تبلیغات در صفحه خود درآمدزایی میکنند را مکلف به پرداخت مالیات کرده است.
دولت با شناسایی ۶۲۸ بلاگر و اینفلوئنسر که هر کدام بیش از نیم میلیون دنبال کننده دارند پروژه اخذ مالیات از آنها را آغاز کرده است.
این فعالان حوزه مجازی از راه تبلیغات، مبالغی بین ۵ تا ۱۵۰ میلیون بابت هر پست دریافت میکنند که درآمد برخی از آنها در سال به بیش از دو تا سه هزار میلیارد تومان میرسد.
این درآمدهای نجومی و میلیاردی اداره مالیات را مجاب کرده که از صاحبان این صفحات مالیات بگیرد و به طور میانگین برای هر کدام از آنها ۱۳۰ میلیون تومان مالیات در نظر گرفته است که تنها ۲۳ نفر از آنها حاضر به پرداخت آن شدهاند.
باید دید این طرح که با انتقاد و نارضایتی تند بلاگرها و اینفلوئنسرها در فضای مجازی همراه بوده، به نتیجه میرسد یا باز هم در روزهای آینده، آتش آن در زیر خاکستر ناپدید خواهد شد.