کارزار علیه اخراج مهاجران: کاربران افغان خواستار تحریم کالاهای ایرانی شدند

با شدت گرفتن موج اخراج مهاجران افغان از ایران، شمار زیادی از کاربران افغانستانی در شبکههای اجتماعی کارزاری با عنوان «تحریم کالای ایرانی» به راه انداختهاند و خواستار پایان دادن به رفتارهای خشونتبار و تحقیرآمیز با شهروندان افغانستانی در ایران شدهاند.
این کارزار با هشتگ «تحریم کالای ایرانی، مطالبه ملی» در پاسخ به هشتگ «اخراج مهاجران افغان، مطالبه ملی» که پیشتر از سوی برخی کاربران ایرانی منتشر شده بود، شکل گرفته است.
کاربری به نام نیلوفر یوسفی در واکنش به این موضوع نوشت: «تحریم کالای ایرانی بهخاطر ظلم بر مهاجران» باید به مطالبهای فراگیر در افغانستان تبدیل شود. او تأکید کرد مردم افغانستان نباید از حکومتی که مهاجران افغان را تحقیر و شکنجه میکند، حمایت اقتصادی کنند.
علیرضا هاشمی، پزشک مقیم هرات، نیز اعلام کرده که از این پس در نسخههای دارویی بیمارانش، از تجویز داروهای تولید ایران خودداری خواهد کرد. نسیم کامگار، یکی دیگر از کاربران افغان، با بازنشر ویدیویی از شکایت یک کودک مهاجر از بدرفتاری مأموران ایرانی، نوشت: «این حق ما نیست» و افزود رفتار با مهاجران افغان نتیجه سیاستهای قومی و آموزشی حکومت طالبان است.
بر اساس گزارش روزنامه تهرانتایمز در ۱۹ تیر، صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در سهماهه نخست سال ۱۴۰۴ به حدود ۵۲۰ میلیون دلار رسیده و افغانستان اکنون پنجمین بازار صادراتی بزرگ ایران محسوب میشود. همچنین بنا بر اظهارات حسین روستایی، رایزن اقتصادی جمهوری اسلامی در کابل، صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از سه میلیارد و ۱۴۳ میلیون دلار بوده است. در مقابل، صادرات افغانستان به ایران تنها ۵۴ میلیون دلار گزارش شده است.
از آغاز سال میلادی جاری، بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار مهاجر افغان از ایران به کشورشان بازگردانده شدهاند. طالبان در تاریخ ۲۱ تیر اعلام کرد که طی ۱۹ روز گذشته، جمهوری اسلامی بیش از نیم میلیون شهروند افغانستان را از خاک خود اخراج کرده است. صلیب سرخ نیز در ۱۷ تیر هشدار داد که تا پایان سال جاری میلادی، احتمال دارد یک میلیون مهاجر افغان دیگر نیز از ایران اخراج شوند. گزارشها از رفتارهای خشونتبار و حتی پاره کردن مدارک مهاجران توسط مأموران حکایت دارد.