بازار ارز در ایران غیر قابل پیشبینی شده است
با وجود راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا از سوی دولت در هفته گذشته، تنها روز سهشنبه همزمان با شروع کار این مرکز نرخ دلار کاهشی بوده و باقی روزهای هفته روند افزایشی خود را حفظ کرده است.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی به دلیل افزایش انتظارات تورمی، گفتاردرمانی راه حل مناسبی برای کنترل رشد تقاضا در بازار نیست.
راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا نیز توان معجزه در بازار را ندارد. هرچند که بانک مرکزی ایران اعلام کرده که ۴۰۰ میلیون دلار در اختیار مرکز مبادله قرار داده تا با قیمت دولتی ۴۱ هزار و ۷۰۰ تومان عرضه شود، اما بازار آزاد ارز در روز پنجشنبه و امروز جمعه شاهد افزایش قیمت دلار تا رقم ۵۵ هزار و ۷۰۰ تومان بوده است.
پس از شکست سیاستهای داخلی در خصوص کاهش نرخ دلار و کنترل بازار، امید به نتیجه گرفتن از سیاستهای خارجی کشور تنها راهی است که مقامات مربوطه دولت به آن دل بستهاند.
اگرچه به گفته جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا مسئله توافق هستهای با ایران اولویت این کشور نیست، اما برخی از معاملهگران تصور میکنند سفر پادشاه عمان به ایران و تبادل پیام با قطر، همزمان میتواند در روند کاهش قیمت دلار موثر باشد.
از طرفی احتمال پیوستن عراق به شبکه سوئیفت، سخنان وزیر خارجه اسرائیل و وزیر خارجه آمریکا، روند افزایشی نرخ دلار در ایران را محتملتر میکند.
پس از راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا و توقف عرضه دلار در صرافیها به قیمت توافقی، آشفتگی در بازار ارز و رشد تقاضا از سوی مردمی که نگران کاهش ارزش ریالی داراییهای خود هستند در کشور موج میزند.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند عامل تحریمها، چشمانداز اقتصادی و رکود تورمی، انتظارات تورمی، ریسکهای سیاسی و پیشبینی ناپذیری، تغییرات زیاد سیاستهای ارزی بانک مرکزی، صادرات غیرنفتی و تراز تجاری بر رشد قیمت دلار موثرند.
به همین دلیل آنها معتقدند با وجود تحریمها، کشور از شرایط تورم خارج نمیشود و به طور بنیادی التهابات ارزی همچنان ادامه دارد و دیدگاه مثبتی نسبت به سال آینده نیز ندارند.