تظاهرات در عراق؛ الکاظمی گفت آتش فتنه همه را خواهد سوزاند
ساعاتی پس از آغاز تظاهرات بغداد که منجر به مجروح شدن حدود ۱۲۵ نفر شد، نخست وزیر عراق، جناحهای سیاسی را به گفتگو و تفاهم دعوت کرد.
مصطفی الکاظمی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: جناحهای سیاسی باید به خاطر عراق و عراقیها بنشینند، مذاکره کنند و تفاهم کنند.
وی ضرورت پرهیز از زبان خیانت و نشان دادن روحیه میهن پرستانه بلند و فراگیر را ضروری دانست و گفت: هزار روز گفتگوی آرام بهتر از لحظهای است که قطرهای خون عراقی در آن ریخته شود.
نخست وزیر عراق از همگان خواست که «آرام، صبور و منطقی باشند و به درگیری کشیده نشوند» و از شهروندان خواست تا با نیروهای امنیتی درگیر نشوند و به نهادهای دولتی احترام بگذارند.
الکاظمی در سخنان خود بر لزوم همکاری همه برای جلوگیری از شتاب این فتنه تاکید کرد و گفت همه به خوبی بدانند که آتش فتنه همه را میسوزاند و این اوضاع را شرایطی بسیار سخت، حقیقتی تلخ با تأسف فراوان توصیف کرد.»
وی ادامه داد: ما باید با هم همکاری کنیم و همه را متحد کنیم. او تاکید کرد که «همه اعم از احزاب، طبقه سیاسی، نیروهای اجتماعی و سایر تأثیرگذاران مسئولیت دارند. باید بگوییم بله، همه، و همه باید بر اساس قواعد خرد و بصیرت به خاطر عراق، عمل کنند تا دوباره شکست نخوریم.»
اوایل امروز شنبه، تظاهرکنندگان عراقی به منطقه سبز در بغداد هجوم بردند و وارد ساختمان پارلمان شدند و در اعتراض به معرفی چارچوب هماهنگ کننده محمد شیاع السودانی، برای ریاست دولت عراق، اعلام کردند که قصد دارند تحصن علنی کنند.
در همین حال، وزارت بهداشت عراق اعلام کرد که تعداد مجروحان این تظاهرات به ۱۲۵ نفر از جمله ۲۵ سرباز افزایش یافته و تأکید کرد که «موسسات و کارکنان این کشور به فعالیت خود برای مداوای مجروحان و ارائه تمام اقدامات بهداشتی لازم برای ادامه ارائه خدمات مختلف بهداشتی دیگر ادامه خواهند داد.»
در تلاش برای مهار جمعیت خشمگین، رئیس پارلمان عراق، محمد الحلبوسی، به نیروها دستور داد تا از نهاد قانونگذاری محافظت کنند تا به تظاهرکنندگان حمله یا آسیب نرسانند و الحلبوسی همچنین به دبیرخانه کل پارلمان دستور داد تا با تظاهرکنندگان ارتباط برقرار کند.
هجوم به پارلمان سه روز پس از یک رویداد مشابه از سوی حامیان صدر در اعتراض به «چارچوب هماهنگی» (چتر سیاسی نیروهای طرفدار ایران) با نامگذاری نخست وزیر جدید و انتخاب رئیسجمهور صورت گرفته است.
از ساعات صبح هزاران نفر از هواداران صدر در پل جمهوری منتهی به منطقه سبز تجمع کردند و در آنجا موانع بتنی روی پل را برداشتند.
در تحولی که تهدیدی برای درگیریهای داخلی است، نیروهای چارچوب هماهنگکننده از حامیان خود خواستند تا برای حفاظت از «مشروعیت و نهادها» به خیابانها بیایند و تظاهرات کنند.
در زمانی که اختلافات بین صدر و نوری المالکی، نخست وزیر پیشین جریان دارد، نفوذها شبح جنگ را تهدید میکند.
بحرانی که با افشاگریهای منتسب به مالکی آغاز شده و تصویری از درگیری با صدر را به ذهن متبادر میکند که به سال ۲۰۰۸ باز میگردد و به نظر میرسد این داستان وارد روابط دو طرف در مسیر بیبازگشت شده است.
ناظران تا آنجا پیش میروند که احتمال ورود به درگیری داخلی بین جنبش صدر و جناحهای نظامی نیروهای «چارچوب هماهنگ کننده» را افزایش میدهند.
به نظر میرسد با واکنش صالح محمد العراقی، یکی از مقامات جنبش صدر به بیانیه اخیر ائتلاف چارچوب هماهنگی در مورد تظاهرات صدریان، انتظارات شروع به تحقق یافته است. وی گفت: «این بمباران راهپیماییها است که حیثیت دولت را میشکند، نه محافظت از نهادها در برابر فساد.»
عراقی افزود: «بی ثبات کردن امنیت فرقهای در کردستان و الانبار، حیثیت دولت را شکست و آنچه قاسم اصلاح کرد و افشاگریها از شما دور است» و هشدار داد: «خواهان بیثبات کردن صلح مدنی نباشید.» همانطور که در تحصنات خود علیه انتخابات تقلبی فعلی انجام دادید، همانطور که ادعا میکنید.