اولین مناظره انتخاباتی جو بایدن و دونالد ترامپ
دو رئیس جمهور فعلی و سابق، نامزدهای اصلی این دوره از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، پیش از انتخابات برای اولین بار در تاریخ آمریکا، رو در رو در یک مناظره تلویزیونی با یکدیگر ملاقات کردند.
نخستین مناظره جو بایدن و دونالد ترامپ، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، شامگاه پنجشنبه به میزبانی شبکه تلویزیونی سیانان در حالی انجام شد که هر دوی این چهرهها یک دوره سابقه ریاست جمهوری را دارند و از کارنامه و میراث خود دفاع کردند.
دو رقیب دموکرات و جمهوریخواه هنگامی که روی صحنه آمدند با یکدیگر دست ندادند، کمااینکه در مناظرههای سال ۲۰۲۰ نیز با یکدیگر دست نداده بودند، منتها آن زمان پروتکلهای مربوط به بیماری همهگیر کووید-۱۹ چنین ایجاب میکرد.
در همین حال، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و رقیب او، دونالد ترامپ، در مقابل میلیونها بیننده درگیر مناظره تلویزیونی قاطع هستند، در تقابلی که خیلی زودتر از حد معمول، حتی قبل از برگزاری کنفرانسهای دو حزب رخ داد.
بایدن در آغاز این مناظره به سرعت رقیب خود را که در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ رئیس جمهوری آمریکا بود هدف انتقاد شدید قرار داد و گفت که اقتصاد آمریکا در دوره او «در حال سقوط آزاد بود» و ترامپ بحران کرونا را «چنان بد مدیریت کرد که بسیاری از مردم جان باختند».
ترامپ نیز به همان تندی پاسخ بایدن را داد و گفت که در دوره ریاست جمهوری او، «ما بهترین اقتصاد را در تاریخ کشورمان داشتیم» و تورمی که در دوران بایدن شکل گرفته ایالات متحده را «نابود میکند».
سقط جنین، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، مهاجرتهای غیرقانونی به ایالات متحده و جنگ و روسیه اوکراین موضوعاتی بودند که پی در پی مطرح شدند و دو نامزد دموکرات و جمهوریخواه به دفاع از عمکرد یا مواضع خود در این زمینهها پرداختند.
از جمله آقای ترامپ مدعی شد که اگر او رئیس جمهور بود حمله روسیه به اوکراین هیچگاه اتفاق نمیافتاد. وی اظهار داشت: «اگر ما یک رئیس جمهور واقعی داشتیم، رئیس جمهوری که پوتین برای او احترام قائل بود، او هیچگاه به اوکراین حمله نمیکرد.
دونالد ترامپ سابقهای طولانی در بیان جملات ستایشآمیز درباره ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، دارد و از جمله تاکتیکهای او در تهاجم به اوکراین را «نبوغآمیز» خوانده است.
رئیس جمهور سابق آمریکا همچنین در رابطه با موضوع مهاجرت و مرزهای ایالات متحده، ادعا کرد مهاجرانی که غیرقانونی وارد کشور میشوند در «هتلهای لوکس» اسکان داده میشوند در حالی که کهنه سربازهای آمریکایی در خیابان میخوابند.
وی سپس به موضوع جرم در میان مهاجران پرداخت و گفت که مهاجران از «آسایشگاههای روانی» و «تیمارستان» به طور غیرقانونی وارد ایالات متحده میشوند. آقای ترامپ اما مستنداتی درباره این ادعای خود ارائه نداد.
او همچنین مدعی شد که مرزهای ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری وی «امنترین» مرزها در تاریخ این کشور بوده است.
جو بایدن اما عملکرد خود در رابطه با مهاجران غیرقانونی را موفقیتآمیز خواند و گفت از زمان صدور فرمان اجرایی خود مبنی بر تعلیق پناهندگی، میزان بازداشتها به دلیل مهاچرت غیرقانونی ۴۰ درصد کاهش یافته است.
دونالد ترامپ در سخنان خود جو بایدن را بر سر موضوع مهاجرت «مجرم» خواند و بایدن در پاسخ گفت: «او بار دیگر اغراق میکند. او دروغ میگوید.»
درباره ناتو، دونالد ترامپ بار دیگر تاکید کرد که واشینگتن باید به متحدان خود فشار بیاورد تا سهم خود در تامین بودجه نظامی را افزایش دهند. اما جو بایدن با این مسئله مخالفت کرد و گفت، دونالد ترامپ کسی است که میخواهد آمریکا را از ناتو خارج کند و افزود که او بیش از ۵۰ کشور دیگر را به حمایت از اوکراین متقاعد کرده است.
جو بایدن همچنین ترامپ را متهم کرد که هیچ تصور درستی درباره ناتو ندارد و اساسا نمیداند درباره چه چیزی حرف میزند.
از ترامپ در ادامه پرسیده شد که با تغییرات اقلیمی چه خواهد کرد و او گفت که ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری وی آب و هوای کاملا سالم و تمیزی داشت.
آقای ترامپ افزود که در دولت او «ما از همه اشکال انرژی، همه اشکال همه چیز استفاده میکردیم» و مدعی شد که او «بهترین آمار درباره محیط زیست» را داشته است، گرچه مشخص نبود دقیقا منظورش چیست.
آقای بایدن اما در واکنش گفت که دونالد ترامپ هیچ کاری برای محیط زیست نکرد.
او سپس تغییرات اقلیمی را بزرگترین تهدید علیه بشریت خواند و تاکید کرد که مقابله با این امر از اولویتهای دولت اوست.
مسئله فلسطین و اسرائیل و جنگ غزه یکی دیگر از موضوعات این مناظره بود.
دونالد ترامپ از پاسخ به این سئوال که آیا از تشکیل کشور مستقل فلسطینی حمایت میکند، طفره رفت و گفت که «باید ببینم».
وی همچنین هنگامی که جو بایدن گفت او اسرائیل را نجات داده است، سر خود را به نشانه مخالفت با این گفته بایدن تکان داد.
بایدن ۸۱ ساله و ترامپ ۷۸ ساله مسنترین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در تاریخ این کشور هستند. رقابت این دو در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ به تنشهای شدید در کشور انجامید به طوری که حامیان ترامپ که شکست او در انتخابات را نمیپدیرفتند حمله خونینی را به کنگره ایالات متحده انجام دادند.
این رویارویی که به میزبانی شبکه خبری CNN آمریکا برگزار شد، محوریترین لحظه تاکنون در یک انتخابات نزدیک است.
همچنین این بهترین فرصت برای بایدن برای ایجاد تغییر در انتخابات مجدد خود است، که با خطر بزرگی مواجه است، زیرا او تلاش میکند رایدهندگان را متقاعد کند که به آنچه در سال ۲۰۲۰ وعده داده بود، یعنی عادیسازی سیاسی و اقتصادی دست یافته است.
این بحث در زمانی مطرح میشود که بسیاری از آمریکاییها به دنبال رهایی از افزایش قیمتها هستند که تامین غذای خانوادهها و استطاعت اجاره، رهن و خودروهای جدید را دشوار کرده است.
همچنین، این بحث در یک زمینه بینالمللی متشنج مطرح شد که در آن ایالات متحده با چالشهای زیادی در اروپا، آسیا و خاورمیانه مواجه است.
هر دو مرد امیدوارند از انواع گافها یا رفتارهای عجیب و غریب که اغلب در فضای مجازی پخش میشوند، بر پوشش رسانهای پس از مناظره غالب میشوند و به تثبیت این مفهوم که چه کسی برنده و چه کسی باخته است، در ذهن رأیدهندگان کمک کند.
افسوسهای نمایشی معاون رئیسجمهور ال گور در سال ۲۰۰۰ و نگاه نابخردانه رئیس جمهور جورج اچ. دبلیو بوش به ساعت او در سال ۱۹۹۲ به نماد لحظات سخت در بحثهای اصلی تبدیل شده است.
مناظرههای ریاستجمهوری همیشه تعیین نمیکند که چه کسی در انتخابات ریاستجمهوری در نوامبر برنده میشود. اما تنش پیرامون اولین مناظره سال در ژوئن، و نه در سپتامبر یا اکتبر طبق معمول، محسوس است که آن را استثنایی و تاریخی میکند.
العین نیوز به صورت زنده و دقیقه به دقیقه مهمترین لحظات مناظره استثنایی ریاستجمهوری بین بایدن و ترامپ را که به عنوان مناظره قرن توصیف میشود، ارائه میدهد.
در فضایی پر از انتظار، مناظره تاریخی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان، در استودیو شبکه خبری CNN آمریکا در آتلانتا آغاز شد.
این مناظره که برای اولین بار در تاریخ آمریکا یک رئیس جمهور فعلی و سابق را گرد هم آورد، ۹۰ دقیقه طول کشید و با وقفههای تبلیغاتی همراه بود.
این مناظره برای اولین بار از زمان مناظره جان کندی و ریچارد نیکسون در سال ۱۹۶۰، زودتر از زمان معمول خود در سپتامبر یا اوایل اکتبر برگزار شد.
جیک تاپر و دانا باش از CNN بحث داغ بین بایدن و ترامپ را تعدیل کردند.
مسابقه طبق قوانین زیر انجام شد:
- کارکنان کمپین در آن دوره با نامزد خود تعاملی نداشتند
- این دو نامزد در یک سکوی یکپارچه ظاهر شدند.
- میکروفنها در طول مناظره به جز نامزدی که نوبت صحبت کردنش بود، خاموش شد
- هیچ ساز یا نت از پیش نوشتهشده روی صحنه مجاز نبود
- به داوطلبان یک قلم، کاغذ و یک بطری آب داده شد
- استودیو در طول مناظره مخاطبی نداشت
مناظره تاریخی بین جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و رقیبش، دونالد ترامپ، شامل تبادل ضربات و برخی لکنت زبانها توسط ساکنان کاخ سفید بود که نگرانی زیادی را برانگیخت.
بلافاصله پس از پایان این مناظره، شبکه خبری آمریکایی CNN به نقل از منابعی اعلام کرد که پس از عملکرد جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نگرانیهایی در میان حزب دموکرات وجود دارد.
این منابع ادامه دادند: دموکراتها پس از پایان مناظره گفتند: ما مشکل داریم.
بعداً، CNN به نقل از یکی از مقامات حزب دموکرات گفت: هیچ چیز خوبی وجود نداشت.
به گزارش مجله آمریکایی پولیتیکو، برخی صحبتها در میان دموکراتها وجود دارد مبنی بر اینکه عملکرد امشب جو بایدن باعث میشود سرمایهگذاران اصلی کمپینهای انتخاباتی ترسانده شوند که میتواند مشکل بزرگی ایجاد کند.
یکی از فعالان دموکرات که در چندین رویداد انتخاباتی سال ۲۰۲۴ شرکت کرده بود، به پولیتیکو گفت: فکر نمیکنم همه شما برای اندازه فروپاشی که فردا از سوی رایدهندگان رخ خواهد داد، آماده باشید.
صدای با لکنت زبان و ضعیف بایدن باعث شد برخی سوالاتی را درباره عملکرد و سن او مطرح کنند، زیرا یکی از دستیاران سابق بایدن در کاخ سفید و کمپین انتخاباتی این موضوع را به پولیتیکو وحشتناک توصیف کرد و افزود که باید بارها و بارها از خود بپرسند. دوباره «او چه گفت این دیوانگی است؟»
همانطور که یکی دیگر از فعالان کهنهکار دموکرات نوشت: به نظر میرسد بایدن به چند دقیقه برای گرم کردن نیاز داشت. نمیدانم آیا نداشتن مخاطب برای مناظره تصمیم درستی بود.
به گزارش پولیتیکو، عملکرد رئیس جمهور با انتقادات گستردهای در فضای مجازی مواجه شد و احتمالاً این تصور را تقویت میکند که او در رقابتهای انتخاباتی گامی به عقب برداشته است.
بعداً، پولیتیکو به نقل از یکی از آشنایان پیرامون وضعیت سلامتی بایدن گفت که عملکرد رئیس جمهور آمریکا در این مناظره به دلیل سرماخوردگی او بوده است.
سن رئیسجمهور ۸۱ ساله مدتهاست که یک نقص محسوب میشود و نظرسنجیهای پس از آن نشان میدهد که بسیاری از دموکراتها نسبت به سن او محتاط هستند.
بیش از یک ساعت پس از مناظره، جو بایدن برای دفاع از سوالات مربوط به سن خود به سوابق قانونگذاری خود تکیه کرد.
بایدن گفت: نیمی از دوران حرفهایام را با انتقاد به خاطر جوانترین فرد در سیاست گذراندم.
در طول مناظره، به نظر میرسید که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در چندین نقطه در طول مناظره ریاستجمهوری علیه رقیب خود، دونالد ترامپ، در صحبت کردن مشکل داشت.
به گزارش شبکه خبری CNN آمریکا، بایدن گلوی خود را صاف کرد یا چندین بار سرفه کرد، عارضهای که پزشکش قبلا گفته بود ناشی از رفلاکس اسید است.
دکتر کوین اوکانر، پزشک رئیس جمهور، در یادداشتی پس از معاینه پزشکی خود در ماه فوریه گفت که بایدن «علائم گهگاهی GERD را تجربه میکند، که در درجه اول مجبور است گلوی خود را بیشتر صاف کند.»
اوکانر نوشت که این علائم معمولاً در مدت کوتاهی پس از خوردن وعدههای غذایی بدتر میشوند.
اوکانر افزود که رئیس جمهور پپسید را صبح و نکسیوم را در شب مصرف میکند تا اسیدیته را کنترل کند.
بایدن در طول مناظره با لکنت زبان نیز دست و پنجه نرم کرد، چیزی که علناً در مورد آن صحبت کرد و تأثیر عمیقی بر او گذاشت.
در بحبوحه فصل داغ انتخابات، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق، برنامههای کاملاً متضادی را برای اقتصاد ایالات متحده در حالی که برای دومین بار در نوامبر رقابت میکنند، ارائه کردهاند.
پیشتر ترامپ گفته بود که به دنبال تمدید و گسترش کاهش مالیات خود در سال ۲۰۱۷، محدود کردن شدید مهاجرت غیرقانونی و اخراج میلیونها ساکن خارج از کشور، وضع تعرفههای گمرکی بر همه کالاهای وارداتی از آمریکا و لغو بسیاری از ابتکارات بایدن برای انتقال کشور به انرژی پاک است.
در مقابل، انتظار میرود بایدن برخی از کاهشهای مالیاتی مصوب ترامپ را تمدید کند، اما نه به افراد و شرکتهای ثروتمند، تعرفههای هدفمندتری را بر واردات چین اعمال کند و محدودیتهای مهاجرت را تشدید کند، اما نه به اندازهای که ترامپ اعمال کرده است.
او همچنین فهرست بلندبالایی از برنامههای خدمات اجتماعی را ارائه کرد که مراقبت از کودکان را مقرون به صرفهتر میکند، شهریه رایگان دانشگاه ارائه میکند، بدهی وامهای دانشجویی بیشتری را حذف میکند و قیمت دارو را پایین میآورد. اما تحلیلگران میگویند بعید به نظر میرسد که کنگره از هم جدا شود.
بر اساس مطالعهای که توسط مودیز انجام شد، طرح ترامپ منجر به رکود اقتصادی تا اواسط سال ۲۰۲۵ و اقتصادی با نرخ متوسط ۱.۳ درصدی سالانه در دوره چهار سالهاش در مقایسه با ۲.۱ درصدی در دوره بایدن خواهد شد.
تحلیل مودیز نشان میدهد که تورم در سال آینده تحت دولت ترامپ از ۳.۳ درصد فعلی به ۳.۶ درصد افزایش خواهد یافت که بسیار بالاتر از انتظارات ۲.۴ درصدی در دوران بایدن است. در مقایسه با بایدن، ایالات متحده در پایان دوره ترامپ ۳.۲ میلیون شغل کمتر و نرخ بیکاری ۴.۵ درصدی خواهد داشت که نیم درصد بیشتر است.
پیشبینی مودیز نظرسنجیهایی را به چالش میکشد که به طور مداوم نشان دادهاند که آمریکاییها ترامپ را مباشر بهتری برای اقتصاد آمریکا نسبت به بایدن میدانند. بر اساس نظرسنجی ABC/Ipsos که در اواخر آوریل انجام شد، ۴۶ درصد از پاسخدهندگان به ترامپ در مورد اقتصاد و ۳۲ درصد به بایدن اعتماد دارند.
اقتصاددانان راستگرا موافق هستند که سیاستهای تجاری و مهاجرتی ترامپ اقتصاد را فلج میکند. اسکات لینسکام از مؤسسه آزادیخواه کاتو میگوید: این اقدامات به ایالات متحده و اقتصادهای جهانی آسیب جدی وارد خواهد کرد. او افزود، با این حال، پیشبینیهای خاص باید با احتیاط انجام شود.
کریس ادواردز، یکی دیگر از اقتصاددانان کاتو، میگوید که ترامپ در زمینه اقتصاد «بهتر از بایدن» عمل میکند، زیرا بایدن از «قوانین تجاری، معافیتهای مالیاتی محدود، یارانههای شرکتی، مقررات، ضدانحصار، قوانین اتحادیههای کارگری و سایر اقدامات برای برنامهریزی «مرکزی» استفاده کرده است.
مطالعه مودیز فرض میکند که دولت بایدن دارای یک مجلس نمایندگان با اکثریت دموکراتها و یک مجلس سنای جمهوریخواه با کنترل حزبی هر دو مجلس در نوسان است، در حالی که ترامپ بر اساس مدلهایی که محتملترین سناریوهای انتخاباتی را پیشبینی میکنند، یک مجلس نمایندگان و سنا جمهوریخواه خواهد داشت.
در گزارشی که روزنامه «یو اس ای تودی» منتشر کرد، دستورالعملهای دو طرف برای قویترین اقتصاد جهان برای غلبه بر چالشهای معاصر شرح داده شد.
ترامپ اشاره کرده که جنگ تجاری را که در دوره اول ریاست جمهوری خود به راه انداخت، دو چندان خواهد کرد. او سپس بر یک دهم واردات آمریکا تعرفههایی وضع کرد که به محصولاتی مانند فولاد و پنلهای خورشیدی و همچنین بسیاری از کالاهای وارداتی از چین محدود میشد.
در بلندمدت، یک مطالعه توسط بنیاد مالیات نشان داد که تعرفههای ۸۰ میلیارد دلاری باعث کاهش ۰.۲۱ درصدی تولید ناخالص داخلی کشور و کاهش اشتغال ۱۶۶ هزار شغل میشود.
ترامپ اکنون میگوید در تلاش برای محافظت از کارگران تولیدی آمریکایی و کاهش شکاف تجاری این کشور، تعرفه ۱۰ درصدی را بر همه کالاهای وارداتی آمریکا اعمال خواهد کرد.
در مقابل، بایدن بیشتر تعرفههای اولیه ترامپ را حفظ کرد و اخیراً افزایش هدفمندی در تعرفهها، مانند مالیات ۱۰۰ درصدی بر خودروهای برقی چینی و پنلهای خورشیدی اعمال کرد. مودیز میگوید احتمالاً به استفاده از چنین تعرفههایی که برای کمک به شرکتهای آمریکایی برای رقابت با شرکتهای چینی تحت حمایت دولت طراحی شدهاند، ادامه خواهد داد.
انتظار می رود هزینههای جدید خانوادهها و همچنین هزاران تولیدکننده آمریکایی را که برای تولید محصولات خود به واردات قطعات و مواد خام متکی هستند، تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، مودیز میگوید که تعرفهها به طور قابل توجهی کسری تجاری ایالات متحده را آنطور که در نظر گرفته شده کاهش نمیدهد. با کاهش واردات و ایجاد تورم و نرخ بهره بالاتر، تعرفهها دلار آمریکا را تقویت میکند و جذابیت صادرات کشور را برای شرکتهای خارج از کشور کاهش میدهد. این به تولیدکنندگان و کارگران آمریکایی آسیب میرساند و شکاف تجاری را بیشتر میکند.
بر اساس برآوردهای مودی، تا سال ۲۰۲۸، این سیاست به ۲.۱ میلیون شغل کمتر در ایالات متحده و ۱.۷ درصد اقتصاد کمتر تبدیل خواهد شد.