مد و پوشاک در افغانستان؛ وقتی حجاب اجباری نبود
صنعت مد زنان در افغانستان، دوران پررونقی را در زمان پادشاهی و دهههای پس از آن تجربه کرد. در آن ایام، گردشگران غربی به افغانستان سفر میکردند و این موضوع رونق صنعت مد را در پی داشت.
ملکه حمیرا، همسر محمد ظاهرشاه آخرین پادشاه افغانستان، از طرفداران مد بود و در نمایشهای مد زنان در کابل حضور مییافت. وی در سفرهایش به اروپا و آمریکا نیز تلاش میکرد زمینه را برای پیشرفت صنعت مد در افغانستان فراهم کند.
در جشن استقلال افغانستان در دوران نخستوزیری محمدداود خان، زنان خانواده سلطنتی بدون حجاب ظاهر شدند که ملکه حمیرا پیشگام این حرکت بود. سپس برخی دیگر از زنان نیز در سطح شهر حجاب را کنار گذاشتند.
ویدیویی از آن دوران نشان میدهد که زنان و مردان در هتل کابل کنار هم نشسته و نمایش مد را تماشا میکنند. همچنین مغازهها و نمایشگاههای طراحی لباس فراوانی در گوشه و کنار کابل دایر شده بود.
پس از کودتای محمدداود خان، آزادی زنان همچنان محفوظ ماند و صنعت مد ادامه یافت. اما جنگهای داخلی و سپس حاکمیت طالبان در دهه 1990، پایانی تلخ بر این دوران گذاشت.
با سرنگونی طالبان در 2001، بار دیگر آزادی زنان افزایش یافت و نمایشهای مد در کابل برگزار شد. اما حضور زنان مخالفت شدید افراطگرایان دینی را به همراه داشت. با این حال، فعالیت مدلها و طراحان لباس تا زمان تسلط مجدد طالبان در 2021 ادامه داشت.
پس از آن، دوباره نمایشهای مد ممنوع شد. برخی از مدلهای زن افغانستان را ترک کردند و شماری نیز از ترس طالبان به کار خود پایان دادند. با این حال، برخی مدلهای افغان در اروپا و آمریکا به فعالیتهای حرفهای خود ادامه میدهند.
یکی از آنها در گفتگو با ایندیپندنت گفت: "وقتی طالبان سقوط کرد به هرات برگشتم و به مدلینگ مشغول شدم اما حالا از ترس طالبان خانهنشینم. امیدوارم از این جهنم نجات پیدا کنم."
گرچه طالبان فضای اختناق و سرکوبی را در افغانستان گسترده، اما انتظار میرود در آینده شاهد حضور مجدد مدلهای افغان بر صحنههای نمایش مد در جهان باشیم.