ورزش کریکت چگونه پا به افغانستان گذاشت؟
برخلاف تصور غلطی که برخی نسبت به چگونگی ورود ورزش کریکت به افغانستان و تاثیرپذیری این کشور از پاکستان دارند، باید بدانید زمانی که هنوز کشور پاکستان وجود خارجی نداشت، انجام بازی کریکت یکی از سرگرمیهای مقامات افغانستان بوده است.
اکثریت به این باورند که کریکت یک محصول پاکستانی است و تیم کریکت افغانستان همسو با کشور پاکستان و تأثیرپذیری جدی از کریکت آنها به وجود آمده است. درحالیکه این بازی ریشه بسیار محکم و ناگسستنی با تاریخ معاصر افغانها دارد و از زمانی که هیچ کشوری به نام پاکستان در دنیا وجود نداشت، مقامات افغانستان مشغول این بازی بودهاند.
کریکت در افغانستان هنگامی وارد شد که انگلیسها برای نخستین بار در قرن نوزده میلادی به افغانستان حمله کردند و معمولاً سربازان انگلیسی اوقات فراغت خود در پایگاهای نظامی کابل، جلالآباد و قندهار را مشغول بازی کریکت بودند. گهگاهی مقامات عالیرتبه دولتی افغانستان نیز به تماشای این بازی میرفتند.
این بازی در ابتدا از انگلیس و استرالیا آغاز شد و در سال ۱۹۰۹ میلادی شورای بینالمللی کریکت در انگلیس تشکیل شد که اکنون شامل ۱۲ عضو دایمی و ۹۲ کشور با عضویت وابسته به این سازمان است.
در زمان حکومت امیرحبیباللهخان در افغانستان کریکت رایج بود و تصویری از خود ایشان نیز موجود است که در سال ۱۹۰۵ میلادی در روبروی قصر شاهی مشغول بازی کریکت است.
حتی به نوعی میتوان عنوان کرد که کریکت از افغانستان به پاکستان رفته، اما به دلیل شرایط ناامنی که افغانستان داشت، و امنیت نسبی پاکستان، در زمینه رشد این ورزش پاکستانیها موفقتر بودند.
پس از سقوط طالبان و شروع حکومت حامد کرزی دور اساسی و مهمی در راستای احیا و ترویج کریکت در افغانستان شکل گرفت و در ادامه در ماه ژوئن سال ۲۰۱۷ توانستند عضویت دایمی سازمان بینالمللی کریکت (ICC Full Membership) را کسب کنند.
سرانجام مهاجران افغان پس از بازگشت به کشور، تیم ملی کریکت را شکل دادند. تیمی که امروز در گردونه رقابتهای جهانی مقتدرانه از کشورش نمایندگی میکند و یکی از تیمهای مهم در عرصه ملی این ورزش لقب گرفته است.
این پیشرفت و افتخارآفرینی برای تیم ملی کریکت افغانستان تاجایی پیش رفته که در جام جهانی گذشته این رقابت در سال ۲۰۲۳، افغانها موفق شدند از سد تیمهای قدرتمند انگلیس و پاکستان هم عبور کنند و تاریخساز شوند.