هشدار: احتمال وقوع آتشسوزی همزمان با افزایش دمای ایران به ۴۹ درجه
سازمان هواشناسی ایران هشدار داده همزمان با افزایش دمای هوا در این کشور به بالای ۴۹ درجه امکان وقوع آتشسوزی در جنگلها و مراتع بالا رفته است.
سازمان هواشناسی در اطلاعیهای با اعلام افزایش دما به بیش از ۴۹ درجه سانتیگراد در برخی مناطق بهویژه در جنوب غرب کشور، تا پایان هفته برای این مناطق هشدار سطح زرد صادر کرد.
این سازمان افزود: به دلیل احتمال گرمازدگی، افزایش مصرف حاملهای انرژی، احتمال آتشسوزی در مراتع و مزارع و احتمال خسارت ناشی از تنش دمایی در کشاورزی، دامداری و پرورش زنبور عسل هشدار سطح زرد صادر شده است.
بر اساس این بیانیه، از امروز در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان، قزوین، البرز، تهران، گیلان، مازندران و گلستان، با افزایش نسبی دما مواجه هستیم.
این هشدار در حالی صادر میشود که در طول یک قرن گذشته، دمای هوا در ایران و دیگر کشورهای جهان به شکلی غیرطبیعی حدود ۱ درجه سلسیوس گرمتر شده و این موضوع دانشمندان را نگران کرده است.
دانشمندان معتقدند این افزایش دما عمدتا به علت انتشار گازهای گلخانهای بوده است.
در نتیجه افزایش دما، آب دریا بیش از گذشته تبخیر شده و این مسئله منجر به بارانهای شدید و سیل شده است.
علاوه بر این، بر اثر افزایش دما، آب در سطح اقیانوسها گرم شده و این امر سبب ذوب شدن یخچالهای طبیعی و وقوع طوفان و گرباد میشود.
یکی دیگر از آثار تغییر اقلیم، کمبود آب شیرین، خشکسالی و طوفانهای شن و گرد و غبار است.
افزایش دمای زمین در نتیجه تغییرات آبوهوایی باعث ویران شدن خانهها و آواره شدن ساکنان، ضررهای اقتصادی هنگفت و به خطر افتادن سلامتی انسانها شده است.
*راههای مقابله با گرمای شدید*
محمد مهدوی، متخصص ایرانی طب اورژانس در گفتوگو با روزنامه همشهری میگوید: کسی که گرمازده میشود ابتدا دچار خشکی دهان و احساس تنگی نفس میشود و کم کم افزایش ضربان قلب و بیحالی ادامه پیدا میکند. در نتیجه این افراد بهشدت به آب نیاز پیدا میکنند و به همین سبب مهمترین توصیه این است که افراد در چنین شرایطی باید شروع به نوشیدن مایعات خنک کنند.
به گفته او، درصورت داشتن اسهال، ضعف و بیحالی شدید باید به پزشک مراجعه کنند چرا که بیشتر افراد به علت دیر مراجعه کردن به پزشک دچار عوارضی میشوند که مهمترین آنها آسیب جدی و از کار افتادن کلیهها و در نهایت دیالیز شدن است.
مهدوی راهکارهایی هم درباره گرمازدگی ارائه کرده و میگوید: نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه و چای ادرارآور است و سبب از دست دادن آب بدن میشود و توصیه میکنیم آنهایی که زیاد چای میخورند چای کمرنگ بنوشند.
وی افزود: بهتر است افراد آب خنک حاوی یخ در قالب بطری با خود داشته باشند تا در صورت تشنگی یا مواجه با گرما از آن استفاده کنند و اگر برای مدت طولانی قرار است در گرما باشند، مقداری نمک یا آبلیمو در آب نوشیدنی خود بریزند. وجود قند در مایعات هم عاملی برای دفع آب بدن است، چرا که هضم قند نیاز به آب دارد، همچنین مصرف نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابه و شربت در این موارد توصیه نمیشود.