واکنش عباس عبدی، تحلیل گر سیاسی، به توصیه دادستان برای اعتراض با «نامه نویسی»

اگر اعتراض مورد پسند نباشد؛ مطمئنا با همان نوشتن نامه هم برخورد می کنند و نامش را "تبلیغ علیه نظام" یا "تبانی برای اقدام علیه امنیت کشور" میگذارند
عباس عبدی گفت: «رژیم ایران نشان نمیدهد که آمادگی پذیرش این واقعیتها را دارد. زیرا اگر داشت، شرطهای مقدماتی آن نظیر حق اعتراض، آزادی رسانه، نهادهای مدنی و اعتراض به صورت سازمان یافته و دسته جمعی را نیز میپذیرفت. متاسفانه هنوز هیچ کدام از این موارد را بطور جدی نپذیرفتهاند و هیچ شواهدی هم دال بر پذیرش آنها از سوی این رژیم وجود ندارد».
اگرچه اصل ۲۷ قانون اساسی «تشکیل اجتماعات و راه پیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد» را آزاد میداند؛ اما شرایط خاص ایران در چهار دهه گذشته و تأکید بر اولویت داشتن مقوله «امنیت»، همواره مانع تحقق کامل این حق قانونی شدهاست. در مورد انواع راههای بیان اعتراض و علل معطل ماندن، پایگاه خبری جماران گفتوگویی با عباس عبدی پیرامون این موضوع انجام دادهاست.
وی در پاسخ به این که اخیرا دادستان کل ایران در پی حوادث اخیر گفتهاست، یکی از روشهای اعتراض، نوشتن نامه کتبی به صورت فردی یا گروهی است؟، گفت: «طبعا کاربرد این روش موثر نبوده که کار را به اینجا رساندهاست، زیرا مسئولان اصلا این نوع نامهها را نمیخوانند. دلیل این مسأله هم آنجاست که اگر مسئولان این نامهها را میخواندند که اوضاع درست میشد.
عبدی افزود: «علاوه بر این، مسأله، فقدان آگاهی نزد مسئولان نیست که با خواندن نامه آگاه شوند، مسأله فقدان ترس است که نامهنگاری ترسی در آنان (مسئولان) ایجاد نمیکند. بیتردید مردم نامههای زیادی برای مسئولان مینویسند که به سطلهای زباله ریخته میشوند. امیدوارم فقط به سطلهای ویژه زباله خشک ریخته شوند تا کاغذهایش مورد بازیافت قرار گیرد.
این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه اگر اعتراض مردم با نوشتن یک نامه به نتیجه می رسید؛ آنها بیکار نبودند که در خیابانها اعتراض کنند، یادآور شد: «دادستان کل نباید کاری با چگونگی شیوههای اعتراض مردم داشته باشد، بلکه وظیفه دستگاه قضایی اجرای قانون است. اگر حق اعتراض برای مردم قائلیم شیوه اعتراض را هم خودشان تعیین میکنند. بنابر این ما و ایشان یا دیگران نمیتوانیم برای مردم تعیین تکلیف کنیم که چه کاری کنند یا چه کاری انجام ندهند؟ وظیفه دادستان و قوه قضائیه نیز اجرای حق است و باید حقوق مردم را رعایت کنند.
عبدی در پاسخ به اینکه «فرض کنید قصد نگارش یا جمع آوری امضا برای یک نامه اعتراضی را داشتید؛ چه موضوعی و چه مخاطبی و چه طرز بیانی را متناسب با شرایط کنونی میدانستید؟» گفت: «واقعیت این است اگر اعتراض مورد پسند نباشد؛ مطمئنا با همان نوشتن نامه هم برخورد می کنند و نامش را "تبلیغ علیه نظام" یا "تبانی برای اقدام علیه امنیت کشور" میگذارند. چنانکه تا کنون خیلیها به دلیل نوشتن اینگونه نامهها به چنین مواردی متهم و مجازات شدهاند».