انتخابات ایران | از ثبت پایینترین میزان مشارکت تاریخ تا ناکامی گزینه جانشینی رهبر
روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲، انتخابات مجلس شورا و مجلس خبرگان رهبری ایران با پایینترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی برگزار شد.
بر اساس آمارهای اعلام شده، بیش از ۲۵ میلیون نفر از مجموع ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر واجد شرایط، در این دوره از انتخابات شرکت کردند.
این پایینترین میزان مشارکت در ۱۲ دوره انتخابات مجلس شورا پس از انقلاب ۱۳۵۷ بهشمار میرود.
در این دور از انتخابات که اولین انتخابات پس از اعتراضات سال ۱۴۰۱ محسوب میشد، آنچه در کنار کاهش مشارکت مردمی بسیار به چشم آمد، عدم ورود برخی از چهرههای سرشناس به مجلس آینده است.
افرادی همچون محمدرضا باهنر نایب رییس پیشین مجلس و از رهبران اصولگرایان، محمدرضا پورابراهیمی، محمدباقر نوبخت معاون سابق حسن روحانی، و حسن نوروزی از جمله نامزدهای شناخته شدهای بودند که نتوانستند به مجلس راه پیدا کنند.
یکی دیگر از نکات قابل توجه، عدم مشارکت محمد خاتمی رهبر اصلاحطلبان در انتخابات بود. آقای خاتمی که از چهرههای برجسته جریان اصلاحطلبی محسوب میشود، با وجود دعوت از مردم برای حضور پرشور در پای صندوقهای رای، خود در انتخابات شرکت نکرد.
در این بین، شاید بتوان یکی از نقاط مثبت برگزاری انتخابات برای حکومت را، پایان یافتن درگیریهای طولانیمدت میان محمدباقر قالیباف رئیس کنونی مجلس و جریان سیاسی تندروی جبهه پایداری دانست.
با شکلگیری ائتلاف میان این دو جریان سیاسی و موفقیت نسبی آنها، به نظر میرسد روابط آنها به سمت بهبود پیش رفته باشد.
در انتخابات مجلس خبرگان نیز، عدم ورود صادق آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به این مجلس، از نکات قابل توجه بهشمار میرود.
آقای لاریجانی که پیشتر سمت خود را در قوه قضاییه نیز از دست داده بود، نتوانست آرای لازم را برای حضور در مجلس خبرگان کسب کند. این ناکامی در حالی است که لاریجانی از گزینههای مطرح برای جانشینی علی خامنهای رهبر حکومت محسوب میشد.
از سوی دیگر، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کنونی و از نامزدهای اصلی جانشینی خامنهای، توانست با کسب بیش از ۲۷۰ هزار رای، از حوزه خراسان جنوبی صندلی خود را در مجلس خبرگان حفظ کند.
در مجموع انتخابات امسال با وجود کاهش محسوس میزان مشارکت، شاهد برخی رویدادها و تحولات مهم در عرصههای مختلف سیاسی بود که شاید بتواند در آینده تاثیرگذار باشد.