گزارش | صنایع غذایی ایران به دلیل تورم بالا به کما رفته است
افزایش نرخ ارز و دو برابری قیمتها در بازار ایران، باعث کاهش تقاضا برای مواد غذایی شده که این امر بر روی تولید در صنایع غذایی نیز تاثیر مستقیم داشته است.
در چند ماه اخیر افزایش کنترل نشده و گرانی بیش از حد عمده اقلام مورد نیاز مردم از جمله روغن، گندم، شکر، گوشت، مرغ و تخم مرغ به شدت بر روی کیفیت زندگی آنها تاثیر منفی داشته است.
این گرانی علاوه بر کاهش قدرت خرید در کشور، قدرت رقابت تولیدکنندگان محصولات غذایی را نیز در بازارهای جهانی کاهش داده و صادرات این اقلام را به حداقل رساند.
گزارش مرکز تحقیقات پولی و بانکی بانک مرکزی، از میزان تولیدات صنعتی شرکتهای بورسی، حاکی از آن است که شرکتهای فعال در صنایع غذایی از تابستان ۱۴۰۰ تا مهر ۱۴۰۱ به طور مستمر شاهد رشد منفی تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل بودهاند.
بر اساس دادههای این گزارش، کاهش ۲۶ درصدی تولید مواد غذایی در آوریل ۲۰۲۲ دقیقاً پس از آنچه دولت ایران آن را جراحی اقتصادی میخواند، یعنی افزایش نرخ یارانهای ارز رخ داده است.
در این ماه دولت ابراهیم رئیسی یارانه نقدی را از ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۰۰ هزار تومان افزایش داد و یارانه کالاهای اساسی از جمله مواد اولیه تولید مواد غذایی را حذف کرد.
رضا جلالی، مدیرعامل سابق مجمع ملی هیأت امنای شهرکهای صنعتی در این خصوص گفت: «جراحی اقتصادی دولت تنها موفق شد صنایع را به حالت کما برساند و در ادامه چنین رویهای، امکان افزایش قیمت اجناس و محصولات، همراه با افزایش نرخ ارز برای خرید مواد اولیه از ۴۲۰۰ تومان به ۴۴۰۰۰ تومان و بیش از ۱۰ برابر افزایش قیمت تمام شده تولید در بخشهای مختلف به ویژه مواد غذایی بوده، تا حدی که روند تولید را کند کرده است.»
به گفته این کارشناس صنعتی، بر اساس گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، نرخ تورم مواد غذایی در دی ماه ۱۴۰۱ نسبت به اردیبهشت ماه، یعنی دقیقا یک ماه پس از اجرای طرح عملیات اقتصادی دولت بیش از ۷ برابر شد.
وی تصریح کرد: «بار تورمی سیاست ارز یارانهای علیرغم اصرار دولت برای حفظ قیمتها، متاسفانه به بخش مواد غذایی که یک بخش اساسی و مصرفی برای خانوادهها محسوب میشود، رسیده و پس از افزایش تورم در این بخش، در تامین مواد اولیه و نقدینگی لازم برای ادامه فعالیت بخشها مشکل دارد و صنایع غذایی زیادی را درگیر خود کرده است.»
به گفته این فعال صنعتی، این آمار حاکی از آن است که فشار تورم بار دیگر سفره مردم را به شدت تحت تاثیر قرار داده و قیمت مواد غذایی مورد نیاز خانوادهها با سرعت بیشتری نسبت به سایر کالاها در حال افزایش است و این معضل علاوه بر به خطر انداختن سلامت مردم، موجب تعطیلی بخشهایی از صنایع غذایی در کشور نیز شده است.
جلالی ادامه داد: «نکته مهم این است که با روند افزایش قیمت در صنایع غذایی، علاوه بر کاهش تقاضا برای محصولات تولید شده در بازار داخلی، قطعاً شاهد اختلال در صادرات صنایع غذایی خواهیم بود.»
این کارشناس صنعتی تایید کرد: «دولت در پروژه عمل جراحی اقتصاد ایران شکست خورد، چراکه این اقدام دولت باعث کاهش مصرف کالاهای اساسی در سفره مردم شده است.»