کاهش ۱.۹ درصدی رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۳
شرایط وخیم اقتصاد ایران و سقوط آزاد اقتصاد افغانستان
سازمان ملل پیش بینی کرد که رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۳ به دلیل پیامدهای کرونا، جنگ روسیه در اوکراین، نرخ بالای تورم و بحران آب و هوایی به حدود ۱.۹ درصد کاهش مییابد.
در گزارش این سازمان که با عنوان «وضعیت و آینده اقتصاد جهانی» منتشر شد، آمده است که رشد اقتصاد جهانی در سال جاری میلادی یکی از پایینترین سالها طی چند دهه اخیر است.
این گزارش با اشاره به «مبهم بودن آینده اقتصاد جهانی با توجه به ادامه عوامل متعدد اقتصادی، مالی، ژئوپلیتیک و زیست محیطی» پیش بینی کرد: «در صورت برطرف شدن برخی از عوامل منفی، نرخ رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۴ به ۲.۷ درصد افزایش یابد.»
شرایط وخیم اقتصاد ایران
وضعیت سیاسی و اجتماعی این روزها در ایران که باعث اعتراضات جمعی در خیابانها شده، و همچنین اختلاف ایران با قدرتهای خارجی بر سر مسائلی مانند انرژی هستهای، از دلایل مهم بیثباتی اقتصادی، افزایش هر روزه قیمت ارز و طلا و تورم ماهانه است.
اوجگیری تورم دیماه به ۵۱ درصد و ادامه افت قیمت ارز ایران به همراه برنامه دولت برای رشد ۲۰ درصدی دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ نگرانیها را از سقوط اقتصاد این کشور بالا بردهاست.
در این میان، بانک جهانی پیشبینی رشد تولید ناخالص ایران در ۲۰۲۳ را نیم واحد درصد نسبت به گزارش قبلی خود کاهش داده است که علت اصلی آن کاهش رشد اقتصادی شرکای تجاری کلیدی و رقابت صادراتی جدید با نفت تخفیفی روسیه عنوان شده است.
بانک جهانی، تورم سال آینده ایران را ۵۰ درصد ارزیابی کرده و پیشبینی خود دولت نیز تورم ۴۰ درصدی است.
سقوط آزاد اقتصاد افغانستان
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اخیرا بیان کرد که افغانستان در آستانه فروپاشی ساختاری قرار دارد و اکنون دو سوم جمعیت آن نیازمند دریافت کمک هستند.
در آخرین گزارش این دفتر درباره وضعیت افغانستان آمده است تعداد افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در این کشور در سال ۲۰۲۲ با ۱۶ درصد افزایش به ۲۸.۳ میلیون تن رسید که تقریباً ۶۶ درصد جمعیت این کشور را شامل میشود.
این گزارش افزود که به دلیل تأثیرات همزمان زمستان و فصل کم برداشت، تداوم قیمتهای بالای موادغذایی، کاهش درآمد و بیکاری و تداوم افت اقتصادی، وخامت اوضاع در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ پیشبینی میشود.
این آژانس سازمان ملل متحد گزارش داد که این بحران از نظر علل ریشهای هم با بحرانهای قبلی کمی متفاوت است.
براساس این گزارش، علاوه بر هزینههای انسانی «غیر قابل تصور»، این بحران در حال نابودی دستاوردهای ۲۰ سال گذشته از جمله در زمینه حقوق زنان است.