ابراز نگرانی کارشناسان از ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت
در پی تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در انتقاد از عدم همکاری ایران، برخی کارشناسان هشدار دادهاند این قطعنامه و واکنش ایران به آن مقدمهای بر ارجاع پرونده هستهای تهران به شورای امنیت است.
این قطعنامه و واکنش ایران بازخوردهای متفاوتی را در میان کارشناسان و تحلیلگران برانگیخته است.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، در مقالهای نوشت: «این میتواند متنی هشداردهنده باشد تا ایران به همکاری بیشتر با آژانس وادار شود. لزوماً معنای این قطعنامه نیز ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل نیست.»
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل هستهای، با ابراز نگرانی از تبعات منفی این تصمیم، در مصاحبهای گفت: «اگر پرونده ایران به شورای امنیت کشیده شود، تهران از معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای خارج میشود و این اقدامات به نفع اسرائیل است. من مطمئنم که از این روند خرسند خواهد شد.»
بهشتی از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و استفاده کشورهای غربی از سازوکار حل اختلاف موجود در توافق هستهای ابراز نگرانی کرد و گفت: با کمال تأسف باید بگویم تصمیم بعدی شورای حکام احتمالاً ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت خواهد بود و این به بهانهای برای اتحادیه اروپا تبدیل میشود تا مکانیسم ماشه را دوباره فعال کنند.
دکتر یوسف مولایی، استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران نیز هدف از تصویب این قطعنامه را افزایش فشار بر ایران در مذاکرات وین دانست.
وی در گفتوگو با روزنامه اصلاحطلب آرمان ادامه داد: این احتمال وجود دارد که اگر مذاکرات وین در آینده به نتیجه نرسد، فشارها بر ایران بیشتر شود.
فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران نی کهز در حال حاضر عضو کمیسیون انرژی مجلس است، گفت: ایران علاوه بر خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای، باید سطح غنیسازی اورانیوم را به بیش از ۹۰ درصد افزایش دهد.