افزایش فشار تحریمها و گسترش کرونا؛ خلاصه سال 2020 در ایران
تحریمهای آمریکایی که اقتصاد ایران را فلج میکند، و شیوع گسترده ویروس کرونا بین مردم این کشور .. ایران اینجوری با سال 2020 خداحافظی میکند.
فشار تحریمها بر ایران:
دو سال پس از خروج ترامپ از توافق هستهای ایران و اعمال تحریمها علیه این کشور، اقتصاد ایران فلج شدهاست و میلیونها ایرانی در فقر فرو رفتهاند.
بر اساس گزارشهای رسمی، تورم در پاییز 2020 به 41 درصد رسیده و طبقه متوسط جامعه نابود شدهاست.
همچنین بر اثر این تحریمها، تجارت ایران در سال 2020 با تعدادی از کشورهایی که به عنوان «شرکای اصلی ایران» شناخته شدهاند، از جمله چین، کره جنوبی، ژاپن و هند شاهد افت چشمگیر شدهاست.
به گفته دولت آمریکا، تحریمها 90 درصد درآمدهای نفتی ایران را کاهش داده و همچنین بودجه نظامی پیشنهادی دولت ایران را 24 درصد کاهش داده است.
صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود که منتشر کرد میگوید بدهی خالص دولت ایران در سال 2020 به حدود 160 میلیارد دلار خواهد رسید. این رقم معادل 44 درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشور است.
تحریمهای جدید علیه ایران:
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در سال 2020 تعدادی از تحریمها را علیه ایران اعمال کرد. از جمله:
10 ژانویه: ایالات متحده از اعمال 17 تحریم جدید علیه صنایع فولاد و آهن ایران و هشت نفر از مقامهای این کشور که در حمله اخیر موشکی به پایگاه آمریکا دخالت داشتند، خبر داد.
17 ژانویه: دولت آمریکا یک مقام سپاه را که در سرکوب اعتراضهای آبان نقش داشته است تحریم ویزایی کرد.
30 ژانویه: وزارت خزانهداری آمریکا سازمان انرژی اتمی ایران و رئیس آن، علی اکبر صالحی، را تحریم کرد.
20 فوریه: وزارت خزانهداری آمریکا چندین عضو شورای نگهبان از جمله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان را تحریم کرد.
17 مارس: آمریکا پنج دانشمند هستهای ایران را تحریم کرد.
20 مه: آمریکا وزیر کشور ایران، هشت مقام رسمی دیگر و سه نهاد حکومتی ایران را تحریم کرد.
8 ژوئن: دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، «اوفَک»، شماری از کشتیها و نفتکشهای ایرانی را تحریم کرد.
24 ژوئن: آمریکا پنج ناخدای ایرانی را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
25 ژوئن: آمریکا هشت شرکت مرتبط با صنایع فلزی ایران را تحریم کرد.
17 سپتامبر: آمریکا 45 شهروند ایرانی و سه شرکت مرتبط با وزارت اطلاعات ایران را تحریم کرد.
24 سپتامبر: وزارت خزانهداری آمریکا دو قاضی ایرانی که یکی از آنها نوید افکاری را به اعدام محکوم کرد، سه زندان و یک دادگاه ایران را تحریم کرد.
8 اکتبر: ایالات متحده آمریکا 18 بانک دیگر ایران را در فهرست تحریمها قرار داد.
23 اکتبر: سفیر ایران در عراق تحریم شد.
26 اکتبر: وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا تحریمهای جدیدی علیه مقامها و نهادهای در صنعت نفت ایران، از جمله بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت، وضع کرده و آنها را مشمول قوانین «مبارزه با تروریسم» قرار داده است.
18 نوامبر: وزارت خارجه آمریکا از تحریم عوامل کلیدی کشتار معترضان در نیزار ماهشهر در جریان اعتراضات آبانماه پارسال خبر داد.
8 دسامبر: آمریکا سفیر ایران در یمن و دانشگاه المصطفی در قم را تحریم کرد.
شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران و اثر آن بر آمار بیکارشدگان این کشور
براساس گزارش مرکز آمار ایران در تابستان سال 2020 تعداد شاغلان 15 سال به بالای کشور ٢٣ میلیون و ٥٤٢ هزار نفر بود، که یک میلیون و 210 هزار نفر شغل خود را از دست دادهاند.
بر اساس این گزارش، حدود 460 هزار نفر از آنان مرد هستند و حدود 750 هزار نفر از آنان زنان هستند.
همچنین، براساس آمارهای سازمان تامین اجتماعی تا مهرماه، 750 هزار متقاضی بیمه بیکاری بودهاند، بنابراین از افراد متقاضی بیمه بیکاری، 21 درصد از متقاضیان بیمه بیکاری "مجرد" و 78 درصد "متاهل" هستند. همچنین 63 درصد پاسخگویان، "سرپرست خانوار" بودهاند.
صنعت گردشگری ایران هم سالم نماند
حرمتالله رفیعی، رئیس هیأتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی در ایران، روز 22 دیسامبر گفت: «تمام صنعت گردشگری از بین رفته است. ما هنوز نمیدانیم چه زمانی واکسن کرونا در اختیار مردم ایران قرارمیگیرد و به همین دلیل باید بگویم که در زمستان پیشرو نیز تغییری در وضعیت بحرانی صنعت گردشگری ایجاد نخواهد شد.»
پیشتر، علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، روز 3 سپتامبر گفته بود که شیوع بیماری کرونا در ایران خسارتهای زیادی را به کسب و کارهای حوزه گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی وارد کرده است. جمع کل خسارت ناشی از کرونا در حوزه گردشگری و صنایع دستی 118 هزار و 298 میلیارد ریال برآورد شده است.
او همچنین گفت که نزدیک به 13 هزار راهنمای گردشگری به دلیل کرونا در ایران بیکار شدهاند.