دولت ایران: ارمنستان باید 'مناطق اشغالی' جمهوری آذربایجان را تخلیه کند
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، روز سهشنبه در نشست خبری خود در مورد جنگ ناگورنو-قرهباغ گفت که موضع این کشور در درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قرهباغ لزوم "تخلیه مناطق اشغالی" جمهوری آذربایجان است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، روز سهشنبه در نشست خبری خود در مورد جنگ ناگورنو-قرهباغ گفت که موضع این کشور در درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قرهباغ لزوم "تخلیه مناطق اشغالی" جمهوری آذربایجان است.
آقای ربیعی گفته «در مورد تمامیت ارضی و تخلیه مناطق اشغالی جمهوری آذربایجان تأکید میکنیم که دخالت طرفهای ثالث را خارج از چارچوبهای توافق شده حل اختلاف غیرسازنده و زیانبار میبینیم.»
او با این حال افزود که «راه حل بحران را نظامی نمیدانیم و از دو طرف میخواهیم فوراً به خشونت و خونریزی خاتمه دهند و اجرای قوانین بینالمللی را از راه مذاکره و دیپلماسی دنبال کنند.»
سخنگوی دولت ایران در مورد اصابت خمپارههای این درگیری به روستاهای مرزی ایران نیز گفت: «از طرف دیگر از آسیب رسیدن به جان و دارایی شهروندانمان در نواحی مرزی به شدت نگران هستیم در صورت تکرار این اتفاقات با در نظر گرفتن همه گزینههای موجود نسبت به آن بیتفاوت نخواهیم بود.»
او گفته ایران از جمله معدود کشورهایی است که روابط خوبی با هر دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان دارد و تلاش می کند این جنگ هرچه زودتر تمام شود.
پیش از این علی اکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل آیتالله علی خامنه ای، رهبر ایران، گفته بود که ارمنستان باید مناطق اشغال شده جمهوری آذربایجان در قره باغ را تخلیه کند و سرتیپ امیر حاتمی، وزیر دفاع، نیز به طرف های درگیری هشدار داده که از اصابت بیشتر خمپاره و گلولههای این درگیری به خاک ایران جلوگیری کنند.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران نیز اعلام کرد به طرفهای درگیر در قفقاز تذکرات لازم درباره امنیت مرزهای ایران داده شده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، امیر حاتمی روز سهشنبه با بیان این که مرزهای ایران برای نیروهای مسلح موضوع اصلی و مهم است افزود: «به هیچ وجه قابل قبول نیست که در اثر خطا و بیتوجهی، گلولهای به مرزهای ایران اصابت کند».
اختلاف و درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان نزدیک به ۳۰ سال است که ادامه دارد.
ایران تاکنون تلاش کرده بود که در این نبرد سیاست بیطرفی داشته باشد و بین دو همسایه خود میانجیگری کند. با اظهارات کمسابقه اخیر دولت، نمایندگان آقای خامنهای و اکنون مشاور وی درباره لزوم تخلیه قرهباغ از سوی ارمنستان به نظر میرسد که موضع ایران به حمایت صریح از جمهوری آذربایجان تغییر کرده است.
پیش از این نیز چهار نماینده آیتالله علی خامنهای در استان آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و آذربایجان غربی در بیانیهای کمسابقه اعلام کردند که به باور آنها «بدون هیچ تردیدی» منطقه قرهباغ به جمهوری آذربایجان تعلق دارد.
اختلاف ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه ناگورنو- قرهباغ از زمان فروپاشی اتحاد شوروی آغاز شد و در جنگهای شدید بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۴ در این منطقه بیش از ۳۰ هزار نفر کشته شدند.