فروش نقاشی کهن ایرانی با پیراهن بدننما به قیمت ۴۰۰ هزار دلار
یک نقاشی منحصربهفرد از دوران زندیه که نمایانگر یک پیراهن بدننماست، با قیمت پایه بین ۲۴۰ تا ۴۰۰ هزار دلار برای فروش به خانه حراج کریستی سپرده شده است.
این نقاشی موسوم به «یک زیبای لمیده» یکی از ارزشمندترین آثاری است که در مجموعه «هنر جهان اسلام و هند» عرضه شده است.
این اثر که امضای محمدباقر را بر خود دارد، یکی از نقاشیهای ایرانی دوران اسلامی متاخر است که از بخشی از فرهنگ پوشاک زنان ایرانی پرده برمیدارد.
پرتره «یک زیبای لمیده» زنی را نشان میدهد که به پشتی تکیه داده و بادبزنی در دست دارد. زن پیراهن سیاه گلدار نازک بدننمایی بر تن دارد که چاک عمیقی تا روی ناف دارد و بلندیاش تا روی شلیته (تنبان) را میپوشاند.
این اثر بدون تردید بهترین نقاشی رنگروغن محمدباقر است و چهرهای شگفتانگیز و جذاب و ظریف را که استادانه طراحی شده به نمایش میگذارد.
این اثر در زمان کریمخان زند (حکومت ۱۷۵۱-۱۷۷۹) نقاشی شده و احتمالا برای شخص او کشیده شده است.
ابعاد این نقاشی ۱۱۷ × ۸۲ سانتیمتر و با قاب ۱۲۷ × ۹۱ سانتیمتر است.
برخلاف باور عمومی که تغییر پوشاک زنانه به مدلهای نازک و بدننما را به «هوسرانی ناصرالدینشاه و سوغات سفر فرنگ» نسبت میدهند، لباس زنان در دوره قاجار شباهت زیادی به پیراهن نازک و یقهباز دوره زندیه دارد.
این پیراهن نازک بدننما در تعداد زیادی از نقاشیهای دوره زندیه و در ادامه در دوره قاجار نیز مشاهده میشود و با استناد به مجموعه عکسهای موجود در گنجینه کاخ گلستان، این مد تا اندرونی ناصرالدینشاه هم راهش را بازکرده بود.
ابوالقاسم آقا حسین شیرازی در کتاب پوشاک زنان ایرانی مینویسد: «بستن شلیته پایینتر از کمر مرسوم بود تا قسمتی از شکم و ناف بانو دیده شود.»