طرح مجلس ایران برای محدودیت گسترده پیامرسانهای اجتماعی خارجی
نمایندگان مجلس ایران در طرحی با عنوان "ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی"، فعالیت شبکههای اجتماعی را منوط به تایید یک هیات ساماندهی و نظارت کردهاند و خواستار احراز هویت کاربران اینترنت شدهاند.
نمایندگان مجلس ایران در طرحی با عنوان "ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی"، فعالیت شبکههای اجتماعی را منوط به تایید یک هیات ساماندهی و نظارت کردهاند و خواستار احراز هویت کاربران اینترنت شدهاند.
این طرح با امضای ۴۰ نماینده اصولگرای مجلس یازدهم ۲۶ مرداد ماه ۱۳۹۹ اعلام وصول شد و در نوبت بررسی در صحن علنی است.
در طرح پیشنهادی نمایندگان استفاده از فیلترشکن جرم تلقی شده و برای آن مجازات حبس و جزای نقدی درنظر گرفته شده است.
بر این اساس مجازات مخالفان به حبس یا جزای نقدی درجه شش است. متن قانون مجازات اسلامی مجازات درجه شش را شامل حبس بیش از شش ماه تا دو سال و جزای نقدی بیش از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال توصیف میکند.
در ایران شبکههای اجتماعی پر مخاطبی همچون توییتر و فیسبوک فیلتر هستند. با این حال بسیاری از مقامات در این شبکهها حساب کاربری دارند. حسابهایی منسوب به علی خامنهای، رهبر ایران و دفتر او نیز به زبانهای مختلف در شبکه های اجتماعی مسدود شده، فعالند.
در بخش دیگری از این طرح، مدیریت درگاههای ورود و خروج پهنای باند ارتباطی با خارج از کشور به ستاد کل نیروهای مسلح سپرده شده و آمده که "حدود و ثغور وظایف با پیشنهاد ستاد کل نیروهای مسلح و با تصویب مقام معظم رهبری مشخص خواهد شد."
اصولگرایان و نمایندگان مجلس یازدهم عملکرد دولت در مدیریت شبکههای اجتماعی در ایران را "لجامگسیخته" خوانده و خواستار "راه اندازی و تقویت شبکه ملی اطلاعات" هستند.
در طرح ۲۰ مادهای مجلس، هیاتی مسئول نظارت بر فضای مجازی شدهاند و نوشتهاند "تمام پیامرسانهای داخلی و خارجی" باید فعالیت خود را هماهنگ با قوانین ایران کنند و عملکرد آنها به تایید این هیات برسد. این هیات متشکل از رییس مرکز فضای مجازی، نماینده وزارتخانههای ارتباطات، ارشاد، اطلاعات، دادستانی کل کشور، کمیسیون فرهنگی ، صدا وسیما ، اطلاعات سپاه، سازمان تبلیغات، نیروی انتظامی و سازمان پدافند غیر عامل است.
مطابق این طرح، دسترسی به دادههای کاربران ممنوع است مگر در مواردی مثل "جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، محاربه و افساد فیالارض و شروع به انجام این جرایم یا معاونت در آنها."
همچنین هر گونه درج و انتشار اسناد و دادههای دارای "سطوح محرمانگی" در پیامرسانهای داخلی و خارجی ممنوع است. تشخیص محرمانه بودن دادهها با وزارت اطلاعات و ستاد کل نیروهای مسلح است.
شبکه اینترنت در ایران همواره با اختلالات و محدودیتهایی مواجه است که فیلترینگ شدید نهادهای مختلف امنیتی و ارتباطاتی در ایران از جمله دلایل آن محسوب میشود. ایران همچنین پیامرسان تلگرام را که از محبوبترین پیامرسانها میان ایرانیان بود، فیلتر کرده است.
اسفند ماه گذشته سازمان گزارشگران بدون مرز سازمان گزارشگران بدون مرز گزارشی به مناسبت «روز جهانی مبارزه با سانسور سایبری» منتشر کرد که در آن نام شورای عالی فضای مجازی در ایران جزو ۲۰ نهاد دولتی و غیر دولتی مطرح شد که بدترین کارنامه را در سرکوب سایبری دارند.