فاجعه زیستمحیطی زایندهرود تهدیدی برای حیات مردم اصفهان
کارشناسان محیط زیست هشدار میدهند خشک شدن زایندهرود در مرکز فلات ایران ممکن است در آینده نزدیک حیات مردم اصفهان را به خطر بیندازد و باعث مهاجرت دستهجمعی از این منطقه شود.
به گزارش روزنامه ایرانی «دنیای اقتصاد»، کارشناسان حوزه مدیریت حکمرانی آب در بازدید از مسیر این رود خشکشده، درباره احتمال مهاجرت گسترده از اصفهان طی سالهای آتی هشدار دادند.
به گفته این کارشناسان، تنها راه نجات اصفهان، احیای زایندهرود و جاری شدن آب در آن است.
بر اساس این گزارش، در حالی که زایندهرود در بالادست و در سرچشمه آن جاری و پرآب است، وقتی به پایین دست میرسد، خشک میشود و در محدوده سی وسه پل اصفهان هیچ آبی وجود ندارد.
این روزنامه در گزارش خود نوشت: زایندهرود آن قدر خشک شده که تقریبا به کویر بدل شده است. مشاهدات حاکی از آن است که سد چم آسمان، آخرین نقطهای است که میتوان زایندهرود را در آن جاری دید و پس از آن آب زایندهرود، آب میرود.
کارشناسان زمینشناسی و محیط زیست هشدار میدهند که ادامه وضعیت فعلی، در اصفهان فاجعه رقم خواهد زد و همه را مجبور به مهاجرت از این شهر خواهد کرد.
به گفته این کارشناسان، با تداوم وضعیت بحرانی آب، اصفهان به طور کل شهری تاریخی خواهد شد؛ چرا که همه خانهها خالی از سکنه میشوند و این شهر به تاریخ خواهد پیوست.
کارشناسان معتقدند باید هر چه زودتر فکری به حال مدیریت مصرف آب در بالادست کرد چرا که زاینده رود، آب دارد، اما تمام آب آن در بالادست برای مصارف کشاورزی و... مورد استفاده قرار میگیرد و وقتی به پاییندست میرسد، دیگر آبی وجود ندارد.
بر اساس گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، دوستداران محیط زیست نگران محیط زیست، زاینده رود و در نهایت اصفهان هستند. کارشناسان محیط زیست معتقدند، تمام آثار و ابنیه تاریخی در اصفهان به دلیل نبود آب و جاری نبودن زاینده رود، ترک خورده است و هر لحظه امکان فروریختن آنها وجود دارد. بخشهای زیادی از این شهر فرونشسته و اگر آب نباشد، کل شهر فرو خواهد نشست. به عقیده آنها تنها راه نجات اصفهان، احیای زاینده رود و جاری شدن آب در آن است.
در حالی که اهالی اصفهان میگویند روزگاری بازتاب نور آب زایندهرود، سی وسه پلاش را روشن میکرده، حالا این رود خشک خشک است و تنها زیبایی سی وسه پل، چراغهای نارنجی رنگی است که در شب میدرخشد. دیگر نه خبری از آب است؛ نه خبری از موجودات زنده آن و نه خبری از قایقها. کف زاینده رود و پل خواجو، حالا به جای آب، با زبالهها پر شده است و نه تنها خشکی این رودخانه، دغدغه مسوولان نیست، بلکه جمع کردن این زبالهها هم در اولویت کسی نیست.