علت خارش پوست چیست؟ چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
آیا هر از گاهی در بدن خود احساس خارش میکنید؟ با علت خارش پوست و بهترین راههای درمان آن آشنا شوید!
خارش یک احساس بسیار فراگیر و تقریبا عادی در پوست ماست که گاهی اوقات ممکن است واقعا به حد آزاردهندهای برسد.
خارش پوست در افراد مبتلا به اضطراب رایج است و این احساس را میتوان در هر نقطه از بدن از جمله بازوها، پاها، صورت و پوست سر احساس کرد.
خارش پوست مشکل رایجی است و به دلایلی مانند آلرژی یا خشکی پوست رخ میدهد. گاهیاوقات هم دلیل خارش بدن عاملی جدیتر محسوب میشود.
بر اساس گزارشی که سایت پزشکی "Health Shots" منتشر کرده است، استرس و اضطراب می تواند باعث خارش در فرد شود.
در این گزارش آمده است که اضطراب ممکن است علائم روانشناختی را نشان دهد، اما ممکن است برخی از علائم فیزیکی را نیز ایجاد کند، زیرا معمولا افراد مبتلا به اضطراب از خارش رنج میبرند و این احساس را میتوان در هر نقطه از بدن از جمله بازوها، پاها، صورت و پوست سر احساس کرد.
دکتر جوتی کاپور، روانپزشک و روان درمانگر، میگوید: «خارش اضطرابی، که اغلب به عنوان خارش روان شناخته میشود، نوعی خارش است که به جای فیزیکی، با استرس عاطفی یا روانی تحریک یا تشدید میشود.»
هرکدام را میتوان به طور مؤثر درمان کرد، اما تعیین این که آیا اضطراب و خارش با هم ارتباط دارند، مهم است. خارش ناشی از اضطراب کمتر از خارش ناشی از علل دیگر نیست، اما ممکن است رویکرد متفاوتی نسبت به درمان داشته باشد.
علت خارش همراه با اضطراب چیست؟
اضطراب، بهویژه اگر مزمن باشد، میتواند به طرق مختلف بر سلامت شما تأثیر بگذارد. اضطراب به تعدادی از مشکلات پوستی مربوط میشود. فقط به این فکر کنید که چگونه یکلحظه کوتاه خجالت میتواند باعث سرخ شدن شما شود یا این که عصبی بودن چگونه میتواند باعث ایجاد برخی از کهیر در افراد شود.
وزن ذهنی و یا عاطفی استرس نیز میتواند بهنوعی خارش جدی منجر شود. مغز شما همیشه با انتهای عصبی در پوست شما ارتباط برقرار میکند. هنگامی که اضطراب شروع میشود، واکنش استرس بدن شما میتواند بیش از حد افزایش یابد.
این میتواند بر سیستم عصبی شما تأثیر بگذارد و علائم حسی مانند سوزش یا خارش پوست را با یا بدون علائم قابلمشاهده ایجاد کند.
شما میتوانید این احساس را در هر نقطه از پوست خود، از جمله دستها، پاها، صورت و پوست سر تجربه کنید. شما ممکن است آن را فقط بهصورت متناوب احساس کنید یا میتواند کاملاً مداوم باشد.
خارش میتواند همزمان با علائم اضطراب رخ دهد یا میتواند به طور جداگانه رخ دهد. حتی اگر علت خارش شما اضطراب باشد، در صورت خاراندن زیاد یا شدید، مشکلات جدی پوستی ایجاد میشود. این جریان میتواند باعث تحریک، شکستگی یا خونریزی پوست شود. همچنین میتواند منجر به عفونت شود. نهتنها این جریان، بلکه خاراندن احتمالاً کار چندانی برای تسکین خارش نخواهد کرد. از طرف دیگر، وضعیت پوست و خارش بیوقفه ممکن است در وهله اول قرار داشته باشد و باعث ایجاد اضطراب شود.
بر اساس گزارش "Health Shots"، شایعترین علل خارش ناشی از اضطراب به شرح زیر است:
- ترشح هورمون استرس
وقتی که احساس اضطراب میکنید، پاسخ استرس بدن شما فعال میشود و این باعث ترشح هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین میشود که این هورمونها می توانند روی پوست و اعصاب حسی آن تأثیر بگذارند و منجر به خارش شوند.
- نقاط حساس عصبی بدن
اضطراب می تواند حساسیت پایانههای عصبی در پوست را افزایش دهد و این افزایش حساسیت میتواند محرکهای خوش خیم را به طور معمول ناخوشایند یا خارشدار کند، همچنین میتواند احساس خارش را حتی در غیاب علت فیزیکی تشدید کند.
- مشکلات پوستی
استرس و اضطراب مزمن میتواند عملکرد سد پوستی را تضعیف کند و آن را مستعد تحریک و خشکی کند. هنگامی که پوست خشک میشود میتواند منجر به خارش شود.
- عوامل روانی
اضطراب اغلب باعث افزایش آگاهی و تمرکز بر احساسات فیزیکی میشود. این توجه بیشتر میتواند احساسات ساده و معمولی پوست را شدیدتر و ناراحت کنندهتر کند. به عنوان مثال، هنگامی که احساس اضطراب میکنید، ممکن است از خارش خفیفی که در غیر این صورت ممکن است نادیده بگیرید، آگاهتر شوید.
درمان چیست؟
درمان بستگی به علل خاص اضطراب و خارش دارد. صرفنظر از علت، خارش بیوقفه میتواند بر کیفیت کلی زندگی شما تأثیر منفی بگذارد؛ بنابراین، ارزش درمان دارد.
- درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی روان درمانی است که به شما کمک می کند تا الگوهای فکری و رفتاری منفی یا غیر مفید را بشناسید و جایگزین کنید. این می تواند یک شکل بسیار مفید و مؤثر از حمایت از سلامت روان برای کسانی باشد که تحت تأثیر اضطراب، افسردگی، OCD، بی خوابی، اختلال مصرف مواد و غیره قرار دارند.
- داروهای ضد اضطراب
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی مانند مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین یا داروهای ضد اضطراب را تجویز کند.
- انجام فعالیت بدنی
تمرینهایی مانند تمرینات تنفسی عمیق، یوگا، مدیتیشن و آرامسازی پیشرونده عضلانی میتوانند سطح اضطراب را کاهش داده و به تسکین خارش همراه با آن کمک کنند. یک مطالعه منتشر شده در مجله بین المللی یوگا نشان داد که تمرین یوگا به طور منظم تمرکز را افزایش میدهد، استرس و اضطراب را کاهش میدهد و سلامت روان را ارتقا میدهد.
- داشتن سبک زندگی سالم
خواب کافی، پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و پرهیز از مصرف بیش از حد کافئین یا الکل میتواند به بهبود سلامت کلی و کاهش استرس کمک کند. از این رو، توصیه میشود هر شب ۸ ساعت بخوابید و همیشه از یک رژیم غذایی متعادل با ترکیب تمام مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی ضروری پیروی کنید. همچنین، اگر به طور منظم کافئین مصرف میکنید، مصرف خود را در اسرع وقت کاهش دهید.
- حواسپرتی
از تکنیکهای حواسپرتی استفاده کنید یا به فعالیتهایی بپردازید که دستان خود را مشغول نگه میدارند تا پوست را خراش ندهید.