خطیبزاده: در وین برای تبادل ۱۰ زندانی با امریکا و انگلیس توافق شده بود
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به آخرین اظهارات مقامات آمریکایی درباره تبادل زندانیان پاسخ داد و خبر داد که در وین با انگلیس و امریکا برای تبادل ۱۰ زندانی توافق شده بود.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به اظهارات ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت: "حیرتآور" این است که ایالات متحده این حقیقت ساده را انکار می کند که "یک توافق در خصوص بازداشت شدگان به دست آمده است." حتی شامل اینکه چگونه اعلام عمومی شود.
خطیبزاده در حساب توییتر خودش نوشت که "در خصوص زندانیان توافق صورت گرفته بود" و آن را "یک واقعیت" دانست.
خطیب زاده با اشاره به اینکه مقام امریکایی از عدم توافق صحبت کرده است، بیان کرد: در وین - جدا از برجام - با ایالات متحده و انگلیس در خصوص تبادل بشردوستانه و آزادی ۱۰ زندانی از همه طرف ها توافق شد.ایران آماده است تا همین "امروز" این توافق را اجرایی کند.
روز گذشته ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به اظهارات نماینده ایران در مذاکرات هسته ای دایر بر این که آمریکا "تبادل زندانی را گروگان اهداف سیاسی" قرار داده گفت که این تلاشی برای انداختن تقصیر بن بست در مذاکرات وین به گردن آمریکاست و اضافه کرده که در مورد مبادله زندانی هنوز هیچ توافقی وجود ندارد.
ند پرایس در پاسخ به سوال درباره اظهارات عباس عراقچی گفت: "این اظهارات تلاشی زننده برای انداختن تقصیر بن بست کنونی برای بازگشت بالقوه به اجرای تعهدات برجام است."
او در مورد اظهارات عراقچی درباره مبادله زندانی گفت: "از نظر ما این تلاش بی رحمانه دیگری برای امیدوار کردن خانواده های زندانیان است."
ند پرایس افزود: "عراقچی از این صحبت می کند که ما توافق را به گروگان گرفته ایم درحالی که این دولت اوست که چهار آمریکایی را برای سال ها به ناحق بازداشت کرده است."
بر این اساس، وزارت خارجه آمریکا در اینباره توضیح داد: «هنوز هیچ توافقی در زمینه زندانیها حاصل نشده است. اگر ایران واقعا میخواهد که ژست بشردوستانه بگیرد، میتواند به سادگی و فوراََ زندانیها را آزاد کند».
در ادامه این بیانیه آمده است: «آزادی شهروندان بازداشتی ما از اولویت بالایی برخوردار است و ما کماکان منتظر رخ دادن آن هستیم».
پرایس همچنین اضافه کرد: «ما در جریان مذاکرات وین، گفتوگوهای غیرمستقیمی درباره موضوع زندانیها انجام دادیم و تأخیر در ازسرگیری این روند، کمککننده نیست. هر چند که مؤثتر بود اگر طی نشستی در وین به پیشرفتی در این خصوص میرسیدیم، ولی ما برای ادامهدادن گفتوگوها درباره زندانیها طی این دوره (انتقال قدرت در ایران) آماده هستیم».
عباس عراقچی رئیس تیم مذکره کننده ایران نیز شب گذشته اعلام کرد: آمریکا و انگلیس باید این نکته را درک کرده و ایجاد ارتباط بین یک تبادل انسانی - که آماده اجرا می باشد - با برجام را متوقف کنند. تبادل (زندانیان) را گروگان اهداف سیاسی قرار دادن، باعث از دست دادن هم تبادل و هم توافق می شود.
ده فرد زندانی از همه طرف ها می توانند همین فردا آزاد شوند، اگر آمریکا و انگلیس به تعهدات خود در توافق به عمل آمده عمل کنند.
ایران و آمریکا در این مذاکرات به طور غیر مستقیم و با حضور کشورهای گروه ۱+۴ گفتوگو کردهاند.
مذاکرات احیای برجام در وین بهار سال ۱۴۰۰ آغاز شد. اما بعد از شش دور و با وجود ابراز خوشبینی بعضی مقامها از جمله حسن روحانی، رئیس جمهور ایران تا کنون به نتیجه نرسیده است.