ایران در سال ۲۰۲۱؛ دستکم ۲۱۵ کولبر کشته و زخمی شدند
سازمان حقوق بشری ههنگاو در گزارش سالانه خود اعلام کرد که طی سال ۲۰۲۱ دستکم ۵۲ نفر کولبر جان باخته و ۱۶۳ نفر دیگر زخمی شدند.
این گزارش افزود: از این کولبران، ۱۴۰ مورد با شلیک مستقیم نیروهای مسلح ایران، ترکیه و عراق کشته و یا زخمی شدهاند که ۱۳۴ مورد توسط نیروهای مسلح ایران بوده و ۶ مورد نیز توسط نیروهای مسلح ترکیه و عراق.
ههنگاو همچنین بیان کرد که در سال ۲۰۲۱ دستکم ۴ کولبر زیر ۱۸ سال در حین کولبری جانشان را از دست داده و ۲ کولبر دیگر نیز زخمی شدهاند.
نقل کالاها به مرز ایران و کردستان عراق، منبع درآمد هزاران نفر است. افرادیکه این کار را انجام میدهند، «کولبران» نام دارند. وضعیت این افراد در طول سالهای گذشته به یک معضل حقوقبشری تبدیل شده است.
آنها کالاهایی با وزن ۲۵ تا ۱۲۰ کیلوگرم را در راههای کوهستانی خطرناک و مناطق مرزی مینگذاریشده، روی کمر خود حمل میکنند.
کولبرها حدود ۱۲ ساعت کار بارکشی میکنند و بین ۷ تا ۱۲ دلار دستمزد دریافت میکنند.
در زمستان، کولبرها از مسیرهای کوهستانی پوشیده به یک متر برف میگدرند و با خطر مرگ و یا آسیبهای جدی روبرو میشوند.
سن کولبران از ۱۵ سال شروع و تا سن ۷۵ سال هم میرسد و تعداد قابل توجهی از آنها تحصیلات دانشگاهی دارند و مشکلات اقتصادی و بیکاری آنها را مجبور به انجام این کار خطرناک کردهاست. پزشکان و مهندسان بیکار نیز در میان کولبرها دیده میشوند.
مقامات ایران کولبری را نوعی قاچاق کالا میدانند، اما بسیاری از منتقدان و کنشگران، با اشاره به فقر، بیکاری گسترده و نابرابریهای موجود، کولبری را تنها راه «زنده ماندن» گروهی از شهروندان توصیف میکنند.